Koláče s mákem a medem: tradiční posvícenská sladkost

Co by to bylo za posvícenské slavnosti, kdyby na stole chyběly nadýchané a slaďoučké koláče s mákem. Díky medu jsou jemné a na jazyku se jen rozplývají. Nejlepší jsou rovnou vytažené z trouby.
Co by to bylo za posvícenské slavnosti, kdyby na stole chyběly nadýchané a slaďoučké koláče s mákem. Díky medu jsou jemné a na jazyku se jen rozplývají. Nejlepší jsou rovnou vytažené z trouby.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
12 koláčků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    mouka 1/2hrnku polohrubá
    tuk 4lžíce rostlinný
    kypřící prášek 1/2sáčku
    med 3lžíce
    vejce 2ks do těsta a na potření
Pokyny
  1. Mouku nasypte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem. Osolte, přidejte žloutek, rostlinný tuk, lžičku medu a trochu mléka, aby vzniklo vláčné těsto.
  2. Na plech rozložte pečicí papír, který jste předtím namočili a vyždímali.
  3. Lžící namočenou do studené vody vykrájejte z těsta 10 hromádek, které pak mokrýma rukama vytvarujte do podoby koláče. Uvnitř koláčů vytvořte držadlem vařečky důlek a okraje potřete žloutkem.
  4. Připravte si makovou náplň – mák umelte, přidejte zbylý med, trochu mléka a směs asi 2 minuty povařte ve vodní lázni. Nechte vychladnout a pak koláče naplňte.
  5. Místo medu můžete použít klasický cukr, ale takto jsou koláče mnohem jemnější.
  6. Vložte do trouby vyhřáté na 170 C přibližně na 30 minut, dokud povrch nezezlátne.

Pokud má sklenice od medu čiré sklo, patří do bílého kontejneru, barevné do zeleného. Pokud máte ve své obci pouze zelený kontejner, můžete do něj vhazovat i čiré sklo. Ovšem vždy je dobré sledovat nálepky na jednotlivých kontejnerech, kde najdete podrobnější informace o tom, co do kterého kontejneru patří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*