Pomerančové brownies s ořechy


Abyste se dostali do čokoládového nebe, stačí opravdu jen málo. Na první pohled se může zdát, že tuto dobrotu sníte na posezení, ale nenechte se mýlit. Brownies jsou díky množství čokolády poměrně hutné a i malý kousek uspokojí všechny „čokoholiky”. Tentokrát jsme brownies ještě doplnili o křupavé ořechy a nádech luxusního dezertu jim dodal karamelizovaný pomeranč. Jak na to?
Abyste se dostali do čokoládového nebe, stačí opravdu jen málo. Na první pohled se může zdát, že tuto dobrotu sníte na posezení, ale nenechte se mýlit. Brownies jsou díky množství čokolády poměrně hutné a i malý kousek uspokojí všechny „čokoholiky”. Tentokrát jsme brownies ještě doplnili o křupavé ořechy a nádech luxusního dezertu jim dodal karamelizovaný pomeranč. Jak na to?
Porce
1 forma o průměru 20 cm
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    čokoláda 250g hořká
    cukr 180g třtinový
    mouka 110g hladká špaldová
    máslo 70g
    vejce 3ks
    pomeranč 1 - 2ks podle velikosti
    kakao 1lžíce holandské
    ořechy 1hrst para
    sůl 1špetka
    pomeranč 1ks nastrouhaná kůra
Pokyny
  1. V hrnci nad párou rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou a směs necháme trošku vychladnout.
  2. Ve druhé míse si vyšleháme vejce s cukrem.
  3. Jakmile nebude čokoládová směs horká, přidáme ji k vyšlehanému cukru.
  4. Mouku smícháme s kakaem, solí, pomerančovou kůrou a vmícháme postupně ke směsi.
  5. Nakonec pomocí stěrky zamícháme jemně nahrubo nasekané ořechy.
  6. Mezitím si připravíme karamelizované pomeranče.
  7. Důkladně je omyjeme i s kůrou a nakrájíme na tenčí kolečka.
  8. Na pánvi si necháme na nejnižším stupni rozpouštět třtinový cukr, do kterého, jakmile bude rozpuštěný a začne karamelizovat, vložíme kolečka pomeranče. Takto necháme 3 až 4 minuty.
  9. Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem.
  10. Na dno naskládáme zkaramelizované pomeranče, aby se překrývaly.
  11. Poté na ně nalijeme těsto.
  12. Urovnáme stěrkou a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C cca na 30 minut.
  13. Brownies nesmíme péct dlouho – špejle nám ke zjištění stavu v tomto případě nepomůže, protože brownies by měly být uvnitř vláčné.
  14. Jakmile se na povrchu vytvoří trochu tvrdší krusta, je hotovo.
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*