Kokosová roláda

Roláda patří k jednomu z klasických českých dezertů a je mnoho variant, jak si ji můžeme připravit. Ke klasikám patří roláda připravená z nadýchaného piškotového těsta plněná lahodným krémem. K ozdobení můžeme použít nejen čerstvé ovoce, my jsme tentokrát přidali navíc křupavý kokos.
Roláda patří k jednomu z klasických českých dezertů a je mnoho variant, jak si ji můžeme připravit. Ke klasikám patří roláda připravená z nadýchaného piškotového těsta plněná lahodným krémem. K ozdobení můžeme použít nejen čerstvé ovoce, my jsme tentokrát přidali navíc křupavý kokos.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 roláda
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    sýr 250g mascarpone
    tvaroh 200g jemný, ve vaničce
    čokoláda 200g bílá
    smetana 150ml ke šlehání
    vejce 6ks
    cukr 6lžic moučka
    mouka 6lžic polohrubá
    olej 3lžíce
    sůl 1špetka
Náplň
    kokos 100g strouhaný
    kokos 50 - 100g plátky
    marmeláda jahodová
Pokyny
  1. Nejprve si upečeme roládu.
  2. Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem a špetkou soli.
  3. Po jednom krátce zašleháváme žloutky.
  4. Následně zašleháme 3 lžíce oleje.
  5. Pokud jsme používali mixer, nyní použijeme pouze vařečku a postupně zamícháme prosetou mouku promíchanou s práškem do pečiva.
  6. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  7. Větší plech vyložíme pečicím papírem a vylijeme těsto.
  8. Pomocí stěrky urovnáme.
  9. Pečeme 8-9 minut, po této době těsto vyndáme, aby nebylo těsto vysušené.
  10. Ihned po vyndání těsto srolujme pomocí utěrky i s pečicím papírem a takto připravené ho necháme ho odpočinout a vychladnout.
  11. TIP: Pokud těsto trochu popraská, nic se neděje. Prasklinky se dají zaplnit marmeládou a krémem.
  12. Mezitím, co roláda chladne, připravíme si krém.
  13. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu.
  14. V míse opatrně vyšleháme studené mascarpone, přišleháme tvaroh a smetanu.
  15. Opatrně na nízké otáčky zašleháme rozpuštěnou čokoládu.
  16. Nakonec vařečkou opatrně zamícháme strouhaný kokos.
  17. Jakmile je roláda vychladnutá, opatrně ji rozvineme.
  18. Pomažeme marmeládou, naneseme část krému a opět opatrně srolujeme.
  19. Zbylý krém naneseme na roládu, částečně urovnáme pomocí širokého nože, nebo stěrky.
  20. Kokosové plátky opražíme nasucho na pánvi a posypeme jimi hotovou roládu.
  21. Necháme ztuhnout v ledničce, stačí pár hodin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*