Švestková roláda


Roláda patří ke klasikám českých dezertů a většinou nechybí na žádné z rodinných oslav. Nadýchaný piškot je lehký jako pírko a v létě se skvěle doplňuje s čerstvým ovocem. Co se stane, když roládu naplníte osvěžujícím krémem z mascarpone a šlehačky a použijete čerstvé švestky a povidla? Zkuste posoudit sami.
Roláda patří ke klasikám českých dezertů a většinou nechybí na žádné z rodinných oslav. Nadýchaný piškot je lehký jako pírko a v létě se skvěle doplňuje s čerstvým ovocem. Co se stane, když roládu naplníte osvěžujícím krémem z mascarpone a šlehačky a použijete čerstvé švestky a povidla? Zkuste posoudit sami.
Porce
10 plátků
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Suroviny
Piškotová roláda
    vejce 6ks bílky a žloutky zvlášť
    mouka 6lžic hladká
    cukr 6lžic krupicový
Náplň
    sýr 400g Mascarpone
    šlehačka 50ml
    švestky 10ks
    cukr 4lžíce moučkový
    povidla 3lžíce
    sirup 2lžíce javorový
Pokyny
Korpus
  1. Troubu předehřejeme na 170 °C.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny – může to trvat až 10 minut.
  3. Zvlášť vyšleháme bílky do pevného sněhu.
  4. Jakmile je sníh tuhý, vmícháme ho do žloutkové směsi.
  5. Nakonec do ní po lžičkách jemně zamícháme mouku.
  6. Větší plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme olejem.
  7. Těsto vylijeme na papír a dáme péct na cca 10–15 minut (dozlatova).
  8. Připravíme si velkou čistou utěrku, kterou navlhčíme. Položíme ji na horký korpus, překlopíme a z korpusu odstraníme pečicí papír.
  9. Takto připravený korpus zabalíme i s utěrkou do ruličky a necháme ho úplně vystydnout.
Tvoříme roládu
  1. Jakmile korpus vystydne, rozvineme jej a potřeme povidly.
  2. Naneseme část krému a poklademe nakrájenými švestkami.
  3. Na švestky můžeme nanést zbylý krém anebo si jej nechat na potření stočené rolády.
  4. Roládu pevně zavineme. Můžeme ji potřít zbylou částí krému anebo pocukrovat moučkovým cukrem.
  5. Dáme vychladit do lednice.
Náplň
  1. Mezitím si připravíme a na kousky nakrájíme švestky.
  2. Mascarpone vyšleháme s cukrem, přidáme šlehačku a vyšleháme hladký krém.
  3. Povidla smícháme s javorovým sirupem, aby se dala dobře natírat na těsto.
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*