Lokše se švestkami a mákem

Lokše se švestkami a mákem

Lokše, tedy nasucho opečené placky z vařených brambor, si představíme spíš jako přílohu k zelí a pečené huse. Využití si však zaslouží i ve sladké kuchyni. Zejména v kombinaci se švestkami a mákem vznikne vynikající a originální dezert. Jak na to prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
bigoš

Bigoš

Bigoš je tradičním jídlem ze zelí a masa, které se připravovalo většinou v zimním období pro zahřátí organismu na dlouhých a vyčerpávajících cestách zimní krajinou. Vaří se především v Polsku, Litvě, ale také ve Slezsku. Samozřejmě existuje řada místních variant s různými přísadami, třeba sušenými hříbky či švestkami. Polévka je nejlepší zaležená, po dvou až třech dnech, kdy se všechny chutě dokonale propojí. Suroviny (4 porce) 500 g kysaného zelí 500 g hlávkového zelí 500 g vepřového masa 100 g švestkových křížal 100 ml červeného vína 3 lžíce sádla 2 ks bobkového listu 2 lžičky mleté papriky 1 cibule 1 klobása 1 lžička majoránky sůl pepř Postup: Hlávkové zelí nakrájíme a povaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na kostky a klobásu na kolečka. V širším kastrolu rozehřejeme sádlo, orestujeme cibuli, zprudka opečeme maso a zaprášíme paprikou. Ještě chvíli opékáme a poté zalijeme vínem a přiklopíme. Za občasného míchání a podlití vodou dusíme, až je maso měkké. Poté přidáme kysané zelí, osolíme a opepříme, přidáme bobkové listy a dále dusíme pod pokličkou. Když je bigoš téměř hotový, přidáme povařené zelí, křížaly a pokrájenou klobásu. Promícháme a necháme ještě 5–10 minut povařit, aby se propojily chutě. FB Znáte bigoš? Jedná se o tradiční pokrm ze zelí a masa, připravovaný převážně v zimním období. Vaří se především v Polsku, Litvě či ve Slezsku a má řadu místních variant. Nejlepší je podávat polévku uleženou po dvou až třech dnech, kdy se všechny chutě dokonale propojí. Jak na to?
Švestková roláda

Švestková roláda

Roláda patří ke klasikám českých dezertů a většinou nechybí na žádné z rodinných oslav. Nadýchaný piškot je lehký jako pírko a v létě se skvěle doplňuje s čerstvým ovocem. Co se stane, když roládu naplníte osvěžujícím krémem z mascarpone a šlehačky a použijete čerstvé švestky a povidla? Zkuste posoudit sami.
Švestkové čatní

Švestkové čatní

Už vás omrzely běžné omáčky? Vyzkoušejte exotické švestkové čatní. Můžete si jej dát také ke smaženému sýru.
Čokoládový mousse se sušenými švestkami

Čokoládový mousse se sušenými švestkami

Ne nadarmo se říká, že je čokoláda dobrá na nervy. Její konzumace navozuje pocity štěstí, dobré nálady a má afrodiziakální účinky. Pokud chcete čokoládu vyzkoušet i jinak, než ji klasicky pojídat kostičku po kostičce, vyzkoušejte nadýchanou čokoládovou pěnu se sušenými švestkami.
Exotické jednohubky

Exotické jednohubky

Exotická pochoutka, kterou překvapíte každou návštěvu. Výborně se hodí k bílému vínu!
Švestková nutella

Švestková nutella

Je to nutella? Jsou to povidla? Je to džem? Je to všechno dohromady! Připravte si domácí švestkovou nutellu, která je parádní na palačinky, lívance, do kaší i bílých jogurtů a na kynuté knedlíky.
Staročeský jahelník

Staročeský jahelník

Sladký nákyp z jáhel a ovoce chutná i vychlazený. Místo švestek použijte jakékoliv ovoce, výborná jsou třeba jablka se skořicí.
Kapr na černo

Kapr na černo

Patří k nejstarším receptům na štědrovečerního kapra. Sladkokyselá omáčka ze zeleniny a povidel mu dá charakteristickou barvu. Podávejte jej s houskovým knedlíkem nebo šiškami.
Muzika

Muzika

Tradiční vánoční zákusek se podával spolu s vánočkou na závěr štědrovečerního menu. Tato kaše s křížalami a sušenými švestkami se nazývá i odvárka nebo tomáškový kompot.