Lokše se švestkami a mákem

Lokše, tedy nasucho opečené placky z vařených brambor, si představíme spíš jako přílohu k zelí a pečené huse. Využití si však zaslouží i ve sladké kuchyni. Zejména v kombinaci se švestkami a mákem vznikne vynikající a originální dezert. Jak na to prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
Lokše, tedy nasucho opečené placky z vařených brambor, si představíme spíš jako přílohu k zelí a pečené huse. Využití si však zaslouží i ve sladké kuchyni. Zejména v kombinaci se švestkami a mákem vznikne vynikající a originální dezert. Jak na to prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
8 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
60 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Lokše
    brambor 1kg typ B,uvařené ve slupce den předem
    hladká mouka 300 - 350g
    sádlo 1lžíce
    sůl 1špetka
    sádlo rozpuštěné, na potření
Švestkový rozvar
    švestky 250g vypeckované
    cukr 3lžíce třtinový
    rum 1lžíce
    povidla 1lžíce
    skořice 1lžička mletá
Posypka
    mák mletý
    cukr moučka
Pokyny
Švestkový rozvar
  1. Nejprve si připravíme švestkový rozvar.
  2. Vypeckované švestky dáme do kastrůlku, zalijeme 50 ml vody a přivedeme k varu. Přidáme cukr, koření a mícháme, dokud směs nezhoustne a voda se neodpaří.
  3. Poté přimícháme povidla a rum, případně můžeme ještě dosladit.
  4. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Lokše
  1. Vychladlé uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme sádlo.
  2. Osolíme a přisypáváme postupně mouku.
  3. Vypracujeme hladké těsto.
  4. Těsto rozdělíme na stejné kousky (6 – 8 ks) a každý kousek rozválíme na pomoučeném válu na tenkou placku (cca 2 mm).
  5. Každou placku opečeme na sucho na rozpálené pánvi z obou stran – opékáme, než se začnou tvořit tmavé puchýře.
  6. Opečenou placku potřeme z obou stran sádlem, odložíme na talíř a přiklopíme mísou nebo talířem, aby nevychladly a nevyschly.
  7. Lokše naplníme švestkovým rozvarem, zamotáme posypeme mákem smíchaným s cukrem.

Co se slupkami od brambor? Můžeme je vytřídit do kompostu, nebo do sběrných nádob na bioodpad. A také si můžeme udělat dobrotu! Pořádně je umyjeme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme dle chuti a vložíme na pečicím papíru do trouby. Pečeme při 200 °C asi 10 minut. Vařte beze zbytku - více tipů v seriálu Vaříme beze zbytku na Jakvkuchyni.cz!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*