Kohout na víně s hříbky a bylinkami


Drůbeží maso, to není jen kuřecí. Slepice a kohout se na talíři dříve objevovali stejně často. Neprávem se na ně zapomnělo. Přitom je slepičí maso dobře stravitelné, bohaté na bílkoviny a minerály. Kohout vyžaduje delší tepelnou úpravu, ale odmění se výraznou chutí.
Drůbeží maso, to není jen kuřecí. Slepice a kohout se na talíři dříve objevovali stejně často. Neprávem se na ně zapomnělo. Přitom je slepičí maso dobře stravitelné, bohaté na bílkoviny a minerály. Kohout vyžaduje delší tepelnou úpravu, ale odmění se výraznou chutí.
Porce
4 porce
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
60 minut
Suroviny
    kohout 1ks
    houby 40g sušené
    cibule 4ks malá
    máslo 50g
    smetana 3lžíce zakysaná
    smetana 2dcl sladká
    víno 4dcl bílé
    hladká mouka 1lžíce
    cukr 1lžíce
Pokyny
  1. Mladého kohouta nebo kuře rozporcujeme na čtyři až šest dílů (podle velikosti).
  2. Na litinové pánvi nebo v kastrolu rozpustíme máslo (můžeme přidat i trochu řepkového oleje, aby se máslo nepřepalovalo).
  3. Kousky kuřete na másle orestujeme z obou stran, osolíme a opepříme. Přidáme na drobné kousky nakrájenou mladou cibuli nebo šalotky a zpěníme spolu s masem.
  4. Jakmile cibule mírně zhnědne, nahřejeme nad plamenem lžíci brandy, calvadosu nebo čisté pálenky a hořící polijeme kousky masa – flambujeme.
  5. Použijeme asi tak tři lžíce takovéhoto destilátu, který by však měl mít vždy přes 40% obsahu alkoholu, aby dobře hořel.
  6. Jak alkohol na pánvi dohoří, podlijeme ryzlinkem, přidáme nadrobno nasekaný čerstvý tymián, velké množství bobkového listu (i deset kusů) a sušené houby.
  7. Máme-li čerstvé pravé hřiby či suchohřiby, můžeme je samozřejmě přidat místo sušených. Používáme však menší houby, které jsou ještě tvrdé.
  8. Takovéto hříbky překrojíme jen na polovinu, aby se při dušení zcela nerozpadly.
  9. Kastrol či pánev přiklopíme a na mírném ohni dusíme asi 40 minut. Kousky masa můžeme v průběhu vaření obracet.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*