Kapří filet v bylinkové krustě s lehkým bramborovým salátem

Salát se obejde bez majonézy a těžkých vajíček, díky bylinkám je svěží a lehký. Kapří filet je obalený v lehounké verzi trojobalu s bylinkami. Takhle vypadá zdravá lehká varianta na štědrovečerní klasiku.
Salát se obejde bez majonézy a těžkých vajíček, díky bylinkám je svěží a lehký. Kapří filet je obalený v lehounké verzi trojobalu s bylinkami. Takhle vypadá zdravá lehká varianta na štědrovečerní klasiku.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    kapr 800g očištěný filet
    brambor 600g malé salátové
    cibule 2ks červená
    olej 50ml
    hořčice plnotučná
    ocet kvasný
    bylinky tymián, bazalka, rozmarýn, petržel
Pokyny
  1. Začneme přípravou salátu, aby se mohl pěkně rozležet, zatímco budeme smažit kapra. Smícháme hořčici s olejem. Osolíme a opepříme a přidáme špetku cukru.
  2. Důkladně promícháme. Zálivka by měla být hladká, pokud se nám nedaří hořčici s olejem smíchat ručně, klidně použijte ruční mixér. Ten obě tekutiny krásně spojí.
  3. Do mísy přidáme bylinky a najemno nakrájenou cibulku. Čím drobnější kousky cibule, tím lépe bude salát vypadat. Větší kousky cibule nechte v nálevu odležet delší dobu, aby ztratily svou pikantnost.
  4. Brambory nakrájíme na půlkolečka a přidáme k připravené směsi, kterou důkladně promícháme. Použijeme ještě horké brambory, aby se do nich připravená zálivka mohla vstřebat a spojit se škrobem.
  5. Kapří filet si naporcujeme, pokapeme citrónem, osolíme a opepříme. Pokud nemáme rádi typickou kapří „rybníkovou“ chuť, pomůže jej přes noc naložit do mléka a pak důkladně umýt.
  6. Do kukuřičné mouky nasekáme najemno bylinky a promícháme. Bylinky v salátu a obalu na kapra se stanou nenápadným leitmotivem celého jídla. Kukuřičnou mouku, která je chuťově výrazná a navíc bez lepku, můžete nahradit i rozdrcenými kukuřičnými lupínky, které navíc krásně křupají.
  7. V této krustě obalíme naporcované kapří filety. Tato minimální verze tradičního trojobalu se obejde bez vajíčka a strouhanky. Pokud použijeme nadrcené lupínky, možná budete potřebovat přidat i našlehané vajíčko, aby obal dobře držel. U samotné kukuřičné mouky není nutné.
  8. Ty osmažíme na sádle. Pokud chcete použít jiný tuk, zvolte buď přepuštěné máslo nebo třeba kokosový olej.
  9. Kapří filety podáváme s odleželým bramborovým salátem. Tato odlehčená verze tradiční štědrovečerní večere je dietní, zaujme výraznou chutí a na talíři vypadá báječně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*