Guláš z hlívy ústřičné

Když se řekne guláš, tak si většina nejspíš představí ten hovězí. Ale vynikající guláš, kterým neurazíme ani zaryté masožravce, můžeme připravit i bez masa! Hlavní roli v něm hraje totiž hlíva ústřičná. Zkuste si ho připravit podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Když se řekne guláš, tak si většina nejspíš představí ten hovězí. Ale vynikající guláš, kterým neurazíme ani zaryté masožravce, můžeme připravit i bez masa! Hlavní roli v něm hraje totiž hlíva ústřičná. Zkuste si ho připravit podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    brambor 600g
    česnek 3stroužky
    cibule 2ks středně velká
    protlak 2lžíce
    paprika 2lžíce sladká
    kmín 1,5lžičky
    mouka na zahuštění hrubá
Pokyny
  1. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme ji spolu s nasekaným česnekem na oleji.
  2. Přisypeme kmín a když začne praskat, tak do hrnce vhodíme také nakrájenou hlívu.
  3. Chvíli společně restujeme a poté dochutíme sladkou paprikou (pro dospělé můžeme přidat i trochu pálivé nebo chilli).
  4. Brambory nakrájené na malé kostičky přidáme k hlívě, guláš osolíme, opepříme a zalijeme zeleninovým vývarem, případně vodou (cca 1- 2 l).
  5. Společně vaříme, dokud nejsou brambory měkké - bude to trvat asi 15 minut a případně dolijeme vývarem/vodou.
  6. Nakonec guláš dochutíme majoránkou, přidáme rajčatový protlak a případně také hrubou mouku, která guláš zahustí.
  7. Pokud vám nevadí řidší konzistence, nebo se chcete vyhnout mouce, tak ji vynechte - rajčatový protlak zajistí také velmi příjemnou konzistenci.
  8. Nakonec ještě chvíli společně povaříme za stálého míchání (mícháme opatrně, aby se brambory úplně nerozmačkaly).

Co se slupkami od brambor, pokud ještě nejsou naklíčené? Udělejme si z nich další dobrotu! Jak? Pořádně je umyjeme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme dle chuti a vložíme na pečicím papíře do trouby. Pečeme při 200 °C asi 10 minut. Vařte beze zbytku - více tipů najdete v seriálu Vaříme beze zbytku na Jakvkuchyni.cz! V případě, že bramborové slupky tímto způsobem zpracovávat nechceme, je nejlepší je vytřídit například na náš vlastní kompost, nebo je vytřídit do bioodpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*