Čokoládovo-dýňový cheesecake


Nadýchaný a podzimem vonící cheesecake. Připravte si podle receptu lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Tento cheesecake připravený z dýně, kterou můžeme díky její neutrální chuti připravovat nejen naslano, ale i na sladko. Oranžová barva dýně náplň cheesecaku zabarví a v kombinaci s čokoládou je zaručen nejen chuťový, ale i vizuální požitek při konzumaci dezertu.
Nadýchaný a podzimem vonící cheesecake. Připravte si podle receptu lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Tento cheesecake připravený z dýně, kterou můžeme díky její neutrální chuti připravovat nejen naslano, ale i na sladko. Oranžová barva dýně náplň cheesecaku zabarví a v kombinaci s čokoládou je zaručen nejen chuťový, ale i vizuální požitek při konzumaci dezertu.
Porce
forma o průměru 18-20 cm
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
50 minut
Suroviny
Sušenkový korpus
    sušenky 250g máslových nebo celozrnných
    máslo 80 - 100g pokojové teploty
Korpus
    sýr 750g Philadelphie nebo mascarpone
    čokoláda 200g 70%, hořká
    dýně 150g pyré - z 1 větší dýně Hokkaidó + 2 lžíce olivového oleje + 3-5 lžic vody
    cukr 100g třtinový
    vejce 4ks
    mouka 4lžíce polohrubá
    koření 1lžička dýňové
Pokyny
  1. Troubu si předehřejeme na 175°C.
  2. Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme dužinu a nakrájíme na menší kousky.
  3. Rozložíme ji na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme trochou olivového oleje.
  4. Dýni necháme péct 20 – 30 minut (podle velikosti kousků).
  5. Po upečení vložíme do nádoby, přidáme trochu vody a rozmixujeme do jemného pyré.
  6. Necháme vychladnout.
  7. Dortovou formu si vyložíme pečicím papírem (dno i stěny).
  8. Sušenky rozdrtíme na kousky pomocí válečku, nebo rozmixujeme.
  9. Přidáme máslo a prsty zpracováváme tak dlouho, dokud se máslo se sušenkami nespojí a nevznikne drobenka.
  10. Takto připravenou hmotu rozložíme na dno formy a upěchujeme, aby vznikla souvislá pevná vrstva.
  11. Dáme zapéct do trouby na 15 minut.
  12. V míse si smícháme mascarpone (nebo Philadelphii) s cukrem, vejci, moukou, kořením a dýňovým pyré.
  13. Ušleháme do hladké směsi, kterou vlijeme na předpečený sušenkový korpus.
  14. Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, kterou následně navrstvíme na sýrovou směs.
  15. Vložíme zpět do trouby a pečeme cca 45 – 50 minut.
  16. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na mřížce.
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*