Cheesecake s jahodovou omáčkou


Cheesecake, typicky americký koláč ze smetanového sýra, se stal oblíbeným i u nás. Vy si jej můžete připravit v jahodové variantě.
Cheesecake, typicky americký koláč ze smetanového sýra, se stal oblíbeným i u nás. Vy si jej můžete připravit v jahodové variantě.
Porce
1 koláčová forma, průměr 30 cm
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
60 minut
Suroviny
Na korpus
    sušenky 200g máslové
    máslo 60g
Na krém
    sýr 400g smetanový
    sýr 200g ricotta
    vejce 3ks
    cukr 120g krupicový
    smetana 300g zakysaná
Na jahodovou omáčku
    jahody 1kg
    cukr 100g krupicový
    škrob 1lžička kukuřičný
Pokyny
  1. Troubu předehřejte na 140 °C a na její dno položte žáruvzdorný hrnec s horkou vodou. Voda se při pečení promění v páru, která zajistí nevysušení a nepopraskání koláče.
  2. Začněte korpusem: sušenky rozdrťte v mixéru najemno. Případně je můžete rozmačkat v hmoždíři nebo zabalené do čisté utěrky roztlouci válečkem.
  3. Rozdrcené sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem, aby vznikla hmota připomínající drobenku.
  4. Tuto směs rozprostřete do dortové formy o průměru 24 cm a prsty ji dobře utlačte ke dnu a bokům formy tak, abyste vytvořili zvýšený okraj korpusu. Formu s korpusem dejte zatím chladit do lednice.
  5. Mezitím si do mísy připravte suroviny na krém: smetanový sýr, ricottu, prošlehaná vejce, 100 g cukru a 100 g zakysané smetany.
  6. K míchání můžete použít vařečku nebo metličku, jak my.
  7. Suroviny míchejte, dokud vám nevznikne hladký krém.
  8. Vzniklý krém vylijte na sušenkový základ a vložte do vyhřáté trouby.
  9. Koláč pečte přibližně 50-60 minut. Během této doby musí zůstat trouba zavřená! Po uplynutí 50 minut zkontrolujte stav cheesecaku. Koláč by měl být podél okrajů pevný, ale uprostřed by se měl ještě nepatrně třást jako želé.
  10. Připravte si směs ze 200 g zakysané smetany a 20 g cukru.
  11. Upečený cheesecake vytáhněte z trouby a opatrně ho zalijte směsí ze zakysané smetany.
  12. Směs ze zakysané smetany rozetřete po celém korpusu.
  13. Koláč poté nechte zcela vychladnout, nejlépe do druhého dne.
  14. Příprava jahodové omáčky už je hračka. Očištěné jahody pokrájejte na menší kousky.
  15. Jahody propasírujte přes jemné sítko a získanou tekutinu ještě dolaďte cukrem nebo citrónovou šťávou.
  16. K jahodám přidejte cukr, citrónovou šťávu a krátce povařte.
  17. V malém množství jahodové šťávy rozmíchejte lžičku kukuřičného škrobu. Rozmíchaný škrob potom vlijte k ovocné šťávě a ještě minutu povařte. Omáčku nechte vychladnout.
  18. Vychlazený cheesecake podávejte s jahodovou omáčkou a čerstvými jahodami.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*