Čokoládové pralinky

Čokoládové pralinky patří k velmi oblíbeným cukrovinkám. Ale připravit si je doma? Mnozí z nás se touto myšlenkou možná vystraší, protože příprava domácích pralinek je přece jen poněkud pracnější. Nicméně radost z jejich výroby a zvědavost při vyklepnutí pralinky z formy, zda se vše vydaří, jsou jedinečné. Určitě je ale potřeba mít trochu trpělivosti. A pokud se pralinky podaří, můžete mít navíc úžasný jedlý dárek pro vaše blízké.
Čokoládové pralinky patří k velmi oblíbeným cukrovinkám. Ale připravit si je doma? Mnozí z nás se touto myšlenkou možná vystraší, protože příprava domácích pralinek je přece jen poněkud pracnější. Nicméně radost z jejich výroby a zvědavost při vyklepnutí pralinky z formy, zda se vše vydaří, jsou jedinečné. Určitě je ale potřeba mít trochu trpělivosti. A pokud se pralinky podaří, můžete mít navíc úžasný jedlý dárek pro vaše blízké.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
3 - 4 formy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    čokoláda 400g hořká, cca 70 – 75%
    čokoláda 350g mléčná
    čokoláda 200g cca 40%
    smetana 100g 33%
    máslo 60g kakaové
    rum 2-3lžíce
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme náplň, aby byla ve chvíli použití již vychladlá.
  2. Smetanu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu.
  3. Jakmile začne bublat, odstavíme ji a přisypeme čokoládu určenou pro náplň.
  4. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
  5. Jakmile je směs hladká, přidáme alkohol, promícháme a dáme stranou vychladnout.
  6. Čokoládu určenou na vylití forem rozpustíme ve vodní lázni na 45°C (rozpouštíme ji opatrně a je dobré směs stále míchat).
  7. Jakmile dosáhne čokoláda této teploty, přidáme kakaové máslo a mícháme, aby teplota klesla na cca 31°C, čokoláda by měla být hladká.
  8. Připravíme si formy na pralinky, které vyplníme až po okraj.
  9. S formou několikrát bouchneme o pracovní plochu, abychom odstranili bublinky.
  10. Čokoládu důkladně vylijeme zpět do mísy – ve formě by měla zůstat tenká stěna pro pralinky – pomocí cukrářské karty setřeme zbytek čokolády z povrchu formy.
  11. Opět několikrát bouchneme a rozlijeme zbylou čokoládu, aby byla rovnoměrně na stěnách.
  12. Odložíme na několik minut do lednice.
  13. Jakmile máme připravené všechny formy, necháme si zbytek čokolády stranou.
  14. Krém na plnění dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a plníme pralinky.
  15. Nahoře by měl zbýt prostor 3-4 mm, abychom je mohli uzavřít čokoládou.
  16. Naplněné formy opět odložíme do lednice, aby se krém vychladil a nevytékal.
  17. Protože je forma z ledničky studená, při uzavírání je potřeba postupovat rychleji.
  18. Formu zaplníme opět čokoládou, několikrát bouchneme, aby se povrch rovnoměrně rozlil a pomocí karty setřeme jedním tahem čokoládu z formy.
  19. Formu už nenakláníme, přesuneme opět do lednice a necháme zcela vychladnout.
  20. Poté pralinky vyklepneme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*