Dýňový koláč s pekanovými ořechy a javorovým sirupem

Sladký dýňový koláč s javorovým sirupem a ořechy se inspiroval americkou tradicí Díkuvzdání. Stějně tak výborný bude i s vlašskými ořechy z české zahrádky. Vyzkoušejte dýni nasladko a uvidíte, že na podzim už jiný koláč chtít nebudete!
Sladký dýňový koláč s javorovým sirupem a ořechy se inspiroval americkou tradicí Díkuvzdání. Stějně tak výborný bude i s vlašskými ořechy z české zahrádky. Vyzkoušejte dýni nasladko a uvidíte, že na podzim už jiný koláč chtít nebudete!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
koláčová forma, průměr 30 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Domácí těsto
    sůl 1lžička
    máslo 125g
    žloutek 1ks
    voda 4lžíce
Dýňová náplň
    dýně 500g
    med 50g
    vejce 2ks
    tvaroh 250g tučný
    citrón 1ks
    ořechy 1hrst pekanové
Pokyny
  1. Ve velké míse smíchejte mouku se solí a cukrem.
  2. Do takto připravené směsi vhoďte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku.
  3. Žloutek rozšlehejte spolu s ledovou vodou a přilijte jej k máslové drobence.
  4. Rychle vytvořte těsto, které rozdělte na dvě poloviny (na přípravu koláče budete potřebovat pouze polovinu těsta) a vložte do lednice minimálně na půl hodiny.
  5. Mezitím si připravte náplň koláče: dýni oloupejte, očistěte od semínek a nakrájejte na menší kusy.
  6. Dýňové kostky vhoďte do hrnce, přidejte med, máslo, javorový sirup a citronovou šťávu. Pod poklicí duste do té doby, než dýně změkne.
  7. Uvařenou dýni rozmixujte dohladka ponorným mixérem a pyré nechte lehce vychladnout.
  8. Dýňové pyré smíchejte s vejci a tvarohem.
  9. Vychlazené těsto tence rozválejte a vyložte jím koláčovou formu.
  10. Vidličkou vytvořte na koláčovém korpusu malé otvory, aby se těsto při pečení nezvedalo.
  11. Na těsto nalijte dýňovou náplň.
  12. Povrch koláče ozdobte pekanovými ořechy.
  13. Koláč vložte do rozpálené trouby na 160 °C a pečte 35-40 minut. Na dno trouby položte nádobu s horkou vodou, aby povrch koláče nepopraskal.
  14. Před podáváním každý kousek koláče přelijte javorovým sirupem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*