Čatní z rajčat a pečených paprik

Chutney (česky čatní) je pikantní, nasládlý a kořeněný doplněk pokrmů, který pochází z indické kuchyně. Má tolik variant a chutí… Připravuje se z ovoce i ze zeleniny a je skvělé jako příloha k masům nebo sýrům. Pokud vaše zahrada přetéká rajčaty a paprikami, zkuste si připravit zeleninové čatní okořeněné teplými podzimními chutěmi kardamomu a zázvoru.
Chutney (česky čatní) je pikantní, nasládlý a kořeněný doplněk pokrmů, který pochází z indické kuchyně. Má tolik variant a chutí… Připravuje se z ovoce i ze zeleniny a je skvělé jako příloha k masům nebo sýrům. Pokud vaše zahrada přetéká rajčaty a paprikami, zkuste si připravit zeleninové čatní okořeněné teplými podzimními chutěmi kardamomu a zázvoru.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 sklenice 500 ml
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    rajčata 1kg
    cukr 50g třtinový
    ocet 8lžic vinný
    paprika 3ks červená
    paprika 2ks zelená
    cibule 2ks střední
    česnek 2stroužky
    jablka 2ks
    paprika 1ks chilli
    paprika 1/2lžičky mletá
    kardamom 1/2lžičky
    zázvor 1/2lžičky
    sůl 1špetka
    olej olivový
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 160 °C.
  2. Papriky omyjeme, zbavíme semen a rozkrojíme na polovinu.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme papriky a pokapeme je trochou olivového oleje.
  4. Takto připravené je dáme péct do trouby, dokud nezačne jejich povrch tmavnout.
  5. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
  6. Mezitím si omyjeme rajčata a nakrájíme na drobno.
  7. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, stejně nakrájíme i česnek.
  8. Chilli papričku zbavíme semen a nakrájíme na tenké proužky.
  9. Všechno nasypeme do hrnce, zalijeme octem, přidáme cukr, sůl, mletou papriku, kardamom.
  10. Vaříme na mírném plameni za častého míchání cca 35 minut.
  11. Ke konci vaření přidáme nakrájenou papriku a vaříme ještě dalších 10 minut.
  12. Nachystáme si sklenice, do kterých ještě teplé chutney nalijeme, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*