Jedním z nejvíce oblíbených jídel italské kuchyně jsou  špagety s červenou omáčkou - to je sázka na jistotu. Klíčem k dokonalé chuti, podobné pravým boloňským špagetám, je u tohoto receptu čas. Pomalu tažená omáčka s vínem, mlékem, zeleninou a kvalitním hovězím masem vytvoří bohatou a vyváženou chuť - připravte si boloňské špagety jako z italské restaurace podle receptu od Jakvuchyni.cz!    
                |  | 
        Jedním z nejvíce oblíbených jídel italské kuchyně jsou  špagety s červenou omáčkou - to je sázka na jistotu. Klíčem k dokonalé chuti, podobné pravým boloňským špagetám, je u tohoto receptu čas. Pomalu tažená omáčka s vínem, mlékem, zeleninou a kvalitním hovězím masem vytvoří bohatou a vyváženou chuť - připravte si boloňské špagety jako z italské restaurace podle receptu od Jakvuchyni.cz!     | 
|   | 
        Porce     
        4 porce     |   | 
        Doba přípravy     
        25 minut     |   | 
        Chod     | 
        Suroviny
    
    
    
        | 
    hovězí maso
    500g
mleté
 
    víno
    200ml
bílé, suché
 
    mléko
    200ml
plnotučné
 
    rajčata
    1ks
konzerva, drcená
 
    celer
    2řapíky 
 
    mrkev
    2ks
středně velká
 
    rajčatový protlak
    2lžíce 
 
    cibule
    1ks
středně velká
 
    vývar
    
hovězí, nebo voda na podlévání
 
    muškátový oříšek
    1špetka 
 
    parmazán
    
k podávání
 | 
        Pokyny    
                - Do hlubší pánve dáme trochu oleje a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Mrkev a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na malé kousky. Když je cibule hotová, přidáme mrkev a celer a asi 2 minuty restujeme.
- Pak přidáme maso, které osolíme ho a opepříme. Vařečkou maso rozdělíme na kousky a orestujeme ho.
- Když je maso opečené, přidáme mléko a za stálého míchání vaříme, dokud se mléko neodpaří.
- Přidáme špetku muškátového oříšku a přilijeme víno.
- Dále vaříme, dokud se víno neodpaří. Nyní přidáme rajčata a rajčatový protlak.
- Ztlumíme plamen a omáčku necháme pozvolna asi 3 hodiny probublávat.
- Občas ji promícháme a dle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru.
- Vývar doléváme po malých dávkách - nakonec musí být omáčka bez vody.
- Hotovou omáčku dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Špagety uvaříme dle návodu al dente a přidáme je do hotové omáčky.
- Před podáváním posypeme nastrouhaným parmazánem.
Plechovky od rajčat vytřídíme do kovového odpadu, tetrapaky od protlaku a mléka patří prázdné do kontejneru označeného oranžovou samolepkou.

