Boloňské špagety

Jedním z nejvíce oblíbených jídel italské kuchyně jsou špagety s červenou omáčkou - to je sázka na jistotu. Klíčem k dokonalé chuti, podobné pravým boloňským špagetám, je u tohoto receptu čas. Pomalu tažená omáčka s vínem, mlékem, zeleninou a kvalitním hovězím masem vytvoří bohatou a vyváženou chuť - připravte si boloňské špagety jako z italské restaurace podle receptu od Jakvuchyni.cz!
Jedním z nejvíce oblíbených jídel italské kuchyně jsou špagety s červenou omáčkou - to je sázka na jistotu. Klíčem k dokonalé chuti, podobné pravým boloňským špagetám, je u tohoto receptu čas. Pomalu tažená omáčka s vínem, mlékem, zeleninou a kvalitním hovězím masem vytvoří bohatou a vyváženou chuť - připravte si boloňské špagety jako z italské restaurace podle receptu od Jakvuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    hovězí maso 500g mleté
    víno 200ml bílé, suché
    mléko 200ml plnotučné
    rajčata 1ks konzerva, drcená
    celer 2řapíky
    mrkev 2ks středně velká
    cibule 1ks středně velká
    vývar hovězí, nebo voda na podlévání
    parmazán k podávání
Pokyny
  1. Do hlubší pánve dáme trochu oleje a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Mrkev a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na malé kousky. Když je cibule hotová, přidáme mrkev a celer a asi 2 minuty restujeme.
  3. Pak přidáme maso, které osolíme ho a opepříme. Vařečkou maso rozdělíme na kousky a orestujeme ho.
  4. Když je maso opečené, přidáme mléko a za stálého míchání vaříme, dokud se mléko neodpaří.
  5. Přidáme špetku muškátového oříšku a přilijeme víno.
  6. Dále vaříme, dokud se víno neodpaří. Nyní přidáme rajčata a rajčatový protlak.
  7. Ztlumíme plamen a omáčku necháme pozvolna asi 3 hodiny probublávat.
  8. Občas ji promícháme a dle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru.
  9. Vývar doléváme po malých dávkách - nakonec musí být omáčka bez vody.
  10. Hotovou omáčku dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
  11. Špagety uvaříme dle návodu al dente a přidáme je do hotové omáčky.
  12. Před podáváním posypeme nastrouhaným parmazánem.

Plechovky od rajčat vytřídíme do kovového odpadu, tetrapaky od protlaku a mléka patří prázdné do kontejneru označeného oranžovou samolepkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*