Nakupujte a skladujte udržitelně: Praktické rady, jak snížit odpad a udržet potraviny déle čerstvé

Plýtvání potravinami, neboli food waste, se stalo v poslední době nešvarem. Zatímco je na světě více než 780 milionů lidí, kteří hladovějí, ve vyspělých zemích se celosvětově za rok vyprodukuje cca 79 kg potravinového odpadu na osobu. Jen v předloňském roce se vyhodila téměř pětina veškeré produkce, konkrétně 1,16 miliardy tun potravin, což odpovídá množství 1,3 porce jídla denně pro každou osobu na světě trpící hladem. Tato čísla jsou více než alarmující, proto bychom se měli snažit v co největší míře plýtvání potravinami předcházet. Jak na to?

Nakupujte a skladujte udržitelně: Praktické rady, jak snížit odpad a udržet potraviny déle čerstvé.
Praktické rady, jak snížit odpad a udržet potraviny déle čerstvé na Jakvkuchyni.cz! (Zdroj: Shutterstock.com).

S rozhodováním začněte už v obchodě

V první řadě je třeba přistupovat rozumně už k samotným nákupům. Do obchodů bychom měli chodit s předem připraveným nákupním seznamem, který si doma naplánujeme při sestavování jídelníčku (ideální je týden dopředu).
Neměli bychom se nechat zlákat slevovými a propagačními akcemi, ve kterých sice nakoupíme levněji, ale mnohdy také nadměrné množství potravin, které nezvládneme spotřebovat a přebytky vyhodíme. Naši peněženku a planetu tak zatěžujeme více. Důležitou zásadou je také nechodit do obchodu hladový – i tehdy totiž nakupujeme mnohem více, než je potřeba.

Zužitkování všech potravin zabrání food waste

Kromě samotného nakupování bychom pak měli myslet na to, abychom všechny nakoupené potraviny spotřebovali. A to včetně nejrůznějších zbytků. Pokud si uvaříme jídlo, které hned nesníme, většinou se takové jídlo zkazí a pak skončí v koši se směsným odpadem.
Proto je třeba přemýšlet i při přípravě jídel, kdy bychom se měli naučit zpracovávat i zbytky – pokud například upečeme jeden den k jídlu kuře, můžeme maso z něj obrané druhý den zužitkovat například do rizota. Těstoviny, které jsme měli k večeři, můžeme druhý den zpracovat na sladkou svačinu v podobě těstovin s tvarohem. Vaření v duchu zero food waste je ekologické, ekonomické a výsledné pokrmy mohou být také velmi chutné. Vyzkoušejte si recepty ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku, kde jsou i návodné video recepty.

Zužitkovat ale můžeme například i zbytky ovoce či zeleniny – nejjednodušším způsobem je přebývající množství zamrazit, velmi efektivní je ale například také zavaření či usušení, díky těmto potravinářským úpravám nám vydrží přebytky ovoce a zeleniny dlouhou dobu a některé naopak mohou těmito úpravami zvýšit a nutriční přínos pro naše tělo – jedná se například o potraviny upravené fermentací (kimči, nakládané okurky či květák). 

DOBRÉ VĚDĚT
Zaměřit bychom se měli také na datum expirace, neboli datum spotřeby potravin. Základní rozdíl je v termínech „
spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“. Spotřebujte do označuje potraviny s nejzazším termínem ke spotřebě. Naopak minimální trvanlivost označuje potraviny, které je možné konzumovat i po datu expirace. Je ale možné, že takové potraviny mohou postupem času ztrácet na intenzitě chuti, mít nižší výživovou hodnotu, kvalitu apod.
Sledovat minimální trvanlivost potravin je důležité a v žádném případě bychom neměli konzumovat potraviny, které vykazují kvalitativní odchylky (zapáchají, objevuje se na nich plíseň atd.), zároveň ale není třeba řadu potravin vyhodit v den, kdy jim končí expirace. Zejména tzv. suché potraviny lze konzumovat mnohem delší dobu.

TIP od Jakvkuchyni.cz: více v článku Prostudujte obal, obsahuje cenné informace!

Správné skladování potravin je základ

Důležité pro zachování kvality potravin a prodloužení jejich trvanlivosti je jejich správné skladování, které výrobci také často uvádí na obalech.

Zároveň jsou takové potraviny méně náchylné ke zkáze a ke kontaminaci škodlivými bakteriemi, které mohou způsobit řadu nepříjemných zdravotních problémů (např. bakterie E.coli vyvolává krvavý průjem a zvracení, listerie onemocnění podobné chřipce, salmonela způsobuje průjmové onemocnění či clostridium botulinum způsobující otravu botulotoxinem doprovázenou zvracením, průjmem, rozostřeným viděním, příp. i částečnou obrnou svalů).

DOBRÉ VĚDĚT
Zásadní proto je
skladovat potraviny při správné teplotě – mražené potraviny vyžadují teplotu -18 °C, chlazené 4 °C nebo nižší.
Trvanlivé potraviny (mouka, cereálie, cukr, sůl, obiloviny) je možné skladovat při pokojové teplotě, na chladném a suchém místě, bez přímého slunečního záření, jakož i v dostatečné vzdálenosti od čisticích prostředků a chemikálií.

Použití skladovacích nádob

Při skladování potravin je třeba uchovávat je v čistém prostředí, vhodné je také použití skladovacích nádob, ideálně skleněných nebo plastových se vzduchotěsnými víčky.

Dodržujte pořádek v lednici

Pokud skladujete potraviny v lednici, dodržujte pravidlo FIFO (z angl. „první dovnitř, první ven“), tedy vždy nejprve spotřebovávejte potraviny, které jsou v lednici nejdelší dobu.

Důležité také je skladování na správných místech, abyste zabránili křížové kontaminaci:

  • syrové potraviny nikdy neskladujte v těsné blízkosti vařených potravin nebo ovoce a zeleniny.
  • Vařené jídlo musíme spotřebovat do 3–4 dnů.
  • Maso nikdy nepokládáme na jiné potraviny – krev by mohla proniknout na dané potraviny a způsobit jejich kontaminaci.
  • Potraviny s označením „Uchovávejte v lednici“ nebo „Uchovávejte při teplotě 2–4 °C“ vždy umístěte do lednice nejpozději do dvou hodin od nákupu.

Co nedávat do lednice?

V samotné lednici je pak důležité vědět, kam dané potraviny umístit. Do spodní přihrádky, kde je největší chlad, patří čerstvé maso a ryby, příp. ovoce a zelenina, jimž nesvědčí teplo.
V prostřední přihrádce je vhodné místo na vařené maso, otevřené konzervy, jogurty, sýry či uzeniny, do horní přihrádky patří vařená či pečená jídla, moučníky či mléčné výrobky.
Do přihrádek ve dveřích můžete dát vejce, máslo, dipy apod. – těmto potravinám méně stabilní teplota až tak nevadí.

Mnohé ledničky jsou vybaveny přihrádkou na ovoce a zeleninu, je však třeba vědět, že ne všechny plody lze v lednici skladovat. Do lednice můžete uložit lesní plody, saláty, hroznové víno, třešně, meruňky, broskve, ředkvičky, mrkev, celer, pórek, květák či brokolici. 

Jak správně ukládat potraviny

Jaké potraviny a kam v lednici ukládat prozradí praktická infografika od Jakvkuchyni. (Zdroj: Jakvkuchyni.cz)

ZAPAMATUJME SI
Do lednice nepatří rajčata, okurky, banány, jablka, hrušky, citrusy, kiwi a další exotické ovoce, avokádo, papriky, lilek, dýně či zázvor.

Kromě správného skladování je důležité také udržovat v lednici pořádek a včas likvidovat veškeré nahnilé či plesnivé kusy.
Pokud rozmrazíte pokrm z mrazáku, nikdy ho opětovně nezmrazujte.
A pokud víte, že nemáte šanci pokrmy a potraviny sníst, podělte se s ostatními nebo je zakonzervujte tak, abyste prodloužili jejich životnost.
Zbytky jídel není třeba hned vyhazovat, mnohdy stojí za to zbylé jídlo využít a věřte, že se dají připravit opravdové mňamky. A biologicky rozložitelné zbytky patří na kompost, nebo do sběrných nádob na bioodpad – jen tak umožníme efektivní využití odpadu, který se díky tomu může proměnit v hodnotnou zeminu, nebo v energii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*