Zavařování – Umění našich babiček, které uchová potraviny čerstvé až 6 let!


Pokud máme v létě přebytek úrody a nevíme, co s ní, zavařujme! Díky tomu si potraviny uchováme čerstvé na dlouhou dobu. Poradíme vám, jak na to a prozradíme i dva skvělé recepty.

Zavařování - umění našich babiček, které uchová potraviny čerstvé až 6 let

Co je zavařování potravin?

Při zavařování potravin dochází k jejich sterilizaci. Tím se zbavujeme nechtěných bakterií. Díky tomu, že zabráníme přístupu , pak zajistíme delší trvanlivost potravin. Ty tak vydrží připravené ke konzumaci až 6 let!

V čem potraviny nakládat?

Zavařovat můžeme ovoce, zeleninu, ořechy, houby i maso. Potraviny můžeme nejčastěji nakládat do oleje, octa, lihu, sádla, soli nebo medu.
Tak si lidé kdysi zajišťovali zásoby na zimu. Takto zpracované potraviny dodávají tělu potřebné vitamíny a výživu.

V čem zavařovat?

Existuje mnoho způsobů zavařování. Mezi ty nejrozšířenější patří:

  • v troubě
  • v mikrovlnné troubě
  • v zavařovacím hrnci
  • v  klasickém hrnci.

Jak správně zavařovat?

Dbejme na hygienu

To proto, aby nedošlo ke kontaminaci potravin. Nejdříve vyvaříme sklenice i víčka a necháme je uschnout. Před kontaktem s potravinami si pečlivě umyjeme ruce.

Sklenice řádně utěsnit

Jak zjistíme, že jsme sklenici pořádně utěsnili? Obrátíme ji víčkem dolů. Pokud obsah vytéká, nebo se uvnitř tvoří bublinky, víčko ještě dotáhneme.

Sklenice řádně označíme

Na každou sklenici napíšeme její obsah a datum výroby. Můžeme povolit uzdu své fantazii a kreativně se přitom vyřádit.

Nakládáme jen čerstvé kusy

Před zavařováním potraviny nejen pořádně omyjeme, ale také je prohlédneme a nahnilé, nebo naťuknuté kousky odstraníme. Proč? Kontaminovaly by celý obsah a my bychom sklenici mohli rovnou vyhodit.

Sklo je velmi cennou surovinou, můžeme ho totiž recyklovat donekonečna! Proto jej nikdy nevyhazujeme do směsného odpadu. Sklo do koše nepatří, proto jej vždy třiďte do zeleného kontejneru.

Pokud nám při nakládání zbydou odřezky zeleniny a ovoce, nevyhazujeme je do koše, ale do takzvaného bioodpadu. Takový odpad pak využijeme pro hnojení zahrádky a vrátíme tím půdě potřebné živiny.

 

Pečený čaj

Pečený čaj

Už jste slyšeli o pečeném čaji? K dostání je i v obchodě, ale není nad domácí výrobu z vlastních zásob. Příprava je velmi jednoduchá....

Recept - suroviny a postup

Vepřové plátky ve slaném nálevu

Vepřové plátky ve slaném nálevu

Nakládané vepřové maso chutná skvěle a nejvíce ho oceníte, když zrovna nevíte co uvařit.

Recept - suroviny a postup

Tags: , , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*