Seriál Orgány a strava: Játra a naše strava, emoce


Játra jsou centrem tělesné látkové výměny. Představují orgán proměny, přeměny a také obnovy. Jejich funkce je velmi různorodá. Především játra udržují, pomocí enzymu glukokináza, stabilní hladinu glykemie.

Glukóza se v játrech následně ukládá ve formě glykogenu. Při poklesu glukózy v krvi játra štěpí zásobní glykogen na glukózu a potřebnou hladinu cukru – glukózy v krvi doplňují.

Játra a naše strava

Játra rovněž kontrolují hladinu aminokyselin – bílkovin v krvi (resp. v plazmě). Přebytečné aminokyseliny jsou odbourávány a postupně se mění na močovinu.

Dobré vědět…

Glykemie je hladina cukru – glukózy v krvi. Glukóza se z potravy v játrech ukládá ve formě glykogenu, a pokud hladina cukru klesá, játra začnou štěpit svůj zásobní glykogen zpátky na glukózu. Naše játra mají na starosti množství metabolických dějů. Tvoří mj. enzym arginázu, která bílkoviny štěpí na močovinu.

Močovinový (ornitinový) cyklus probíhá z velké části právě v játrech – tedy velké množství bílkovin v plazmě má za následek zátěž pro játra a samozřejmě pro ledviny, přes které močovina následně prochází).

Játra a jejich funkce při detoxikaci organismu

Mimo látkovou výměnu se játra také podílejí také na detoxikaci organismu. To však za předpokladu, že jsou v pořádku a dokážou rozlišit, co je zapotřebí z organismu vyloučit.

Detoxikací se především myslí odbourávání alkoholu a kyseliny močové, ale v zásadě jakýchkoli jiných toxických látek (jedná se především o léky, hormony, těžké kovy aj.).

Dobré vědět…

Například jeden kilogram živočišné bílkoviny obsahuje přibližně 29 gramů kyseliny močové. Tělo potřebuje k odbourání jednoho gramu kyseliny močové šest až osm litrů vody.

Náš organismus může být, na základě dnešní konvenční stravy, která je bohatá na živočišné potraviny, překyselený. Proto e potřeba, aby se každý z nás zamyslel, jak stravu odlehčit.

Játra a strava

  • Lidé, se sklony k hněvu a podrážděnosti, by se měli vyhýbat kořeněným a pikantním pokrmům, a také nezapomínat pravidelně zařazovat kyselou chuť.
  • Podporu jater hledejme v kyselých potravinách a v potravinách osvěžujících (ne však studených) – výborným pokrmem kysané zelí či pickles.
  • Skvělý je také jablečný, vinný, či rýžový nepasterovaný ocet. Ten je vhodný přidávat k pokrmům, které jsou pro játra náročné – například smažená či restovaná zelenina popřípadě tofu nebo maso.

Zelí

Recept na lehké hlavní jídlo plné enzymů (které jsem se naučil v New Yorku)

Suroviny

7 druhů jakékoli čerstvě nasekané zeleniny – klidně vymeťme ledničku!

(tzn. – cibule, pórek, paprika, rajčata, pak choi, zelí, brokolice, květák, kopřivy, špenát…).

Postup

  1. Tuto zeleninu zprudka krátce orestujeme na velmi rozpálené pánvi na trošce kokosového oleje. 2. Následně ji v míse zakápneme balsamikem a olivovým olejem.
  2. Servírujeme s celozrnnou rýží (nejlépe short – sunfood).

Pozor bychom si měli dávat naopak na tučné a sladké pokrmy (dort, koblihy, linecké, listové těsto), nebo tučné a slané (hranolky, smažené tučné maso apod.).

Játra a nápoje

Vynikajícím nápojem je obilná káva z čekanky a ječmenu, kterou můžeme znát pod názvy Melta nebo Karo.

Jak již zaznělo, játra nemají v oblibě chlazené a studené nápoje, ani jídla. Podle autorky knížky Orgánové hodiny Barbary Temelie je mnohem více potěší sklenice teplé vody ráno a večer.

Vynikajícím prostředkem na podporu jater je také voda s citrónem, kterou doporučuje mimo jiné i Ajurvéda. Šťáva z citrónu navíc játra čistí a připravuje trávicí trakt na procesy trávení.

Ve filmu „That sugar film“ zaznělo, krom mnoha dalších velmi zajímavých informací, že je pro naše játra velmi náročné přijímat a metabolizovat velké množství fruktózy, která se v játrech prakticky ihned mění na tukovou tkáň.
Ta kromě viscerální – orgánové (vnitřní) obezity, narušuje také metabolismus cukrů. S fruktózou se dnes setkáváme v celé řadě potravin. V obchodech ji nalezneme pod názvem glukózo -fruktózový sirup, s cílem zvýraznit v potravinách ovocnou chuť.

Najděte si chvilku a podívejte se na film, „That sugar film“, který popisuje velmi srozumitelně problematiku cukrů v dnešní stravě.
Ve filmu mimo jiné zaznělo „Pokud jsou játra po delší dobu zatěžovány nebo je v jejich funkci něco omezuje, cítíme to kupříkladu ve formě únavy a vysílenosti“.

Citrónová šťáva

Játra a emoce

Z pohledu čínské medicíny jsou játra „motorem“, „…který zajišťuje trvalý tok krve a tělesných šťáv a reguluje emoce a pocity.“
Játra mohou trpět také v případech, kdy je člověk emočně nebo psychicky využíván a také v případě, kdy ztrácí jistotu a řád.

Vymezit si hranice a určit si vlastní životní prostor, to jsou témata týkající se jater, a v případě jejich onemocnění se můžeme zamyslet i tímto směrem. Máme vyřešeny otázky řádu, správných životních „mantinelů“ a hodnot. Jsme s tím spokojeni?

Můžeme se také ptát, zda jsme schopni říct „NE“.

Tento film vysvětluje problematiku cukru v dnešní stravě. Upozorňuje na fakt, že i zdánlivě zdravá strava (cereálie, smoothie, fresh drinky, müsli, ovocné džusy apod..), může být pro náš organismus velkou zátěží, jelikož obsahuje značné množství fruktózy, která byla pro naše tělo dříve velkou vzácností.

Zdroje:

TEMELIE, Barbara. Výživa podle pěti elementů. Bratislava: Arimes, 2017. ISBN 9788088913934. URSINUS, Lothar. Orgánové hodiny: snadno a srozumitelně. Přeložil Soňa SIEPAKOVÁ. Bratislava: eugenika, 2017. ISBN 978-80-8100-323-3. TEPPERWEIN, Kurt. Poselství tvého těla: Řeč orgánů. 1. Banská Bystrica: Noxi, 2006. ISBN 9788081110627.

Psychické – emoční onemocnění – je velmi často příčinou onemocnění fyzického. Proto je důležité hledat důvody zdravotních obtíží nejen v orgánu jako takovém, ale také ve svém chování.
Umím jednat narovinu? Umím říct jednoznačné NE? Dokážu říct svůj názor?
I tyto zdánlivě vzdálené otázky mohou mít velmi úzkou souvislost s našimi játry.

Skvělým způsobem, jak játra podpořit, je sport a veškerá fyzická aktivita! Sportem odbouráme vnitřní napětí a stres.
Zvláště to platí v případě, když sportujeme pravidelně. Jednoznačně by nám v dnešní upracované době plné spěchu neměl chybět relax a odpočinek.
Všechny orgány v našem těle, játra nevyjímaje, potřebují dostatečný spánek i proto, že játra a žlučník souvisejí s naším zrakem.

Pamatujme na to, že játra milují volnost a prostor, ale také řád a jasná pravidla. To platí zvláště u dětí v období vzdoru, ale také u nás dospělých. „Vše co roste, potřebuje prostor a bezpečí, jen tak může vyzrát.“

Salát bohatý na enzymy

Salát bohatý na enzymy

Recept na salát (bohatý na enzymy) podporující játra.

Recept - suroviny a postup

Autorem článku je Jakub Pawlas – výživový poradce

Tento článek je součástí seriálu "Orgány a strava". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Seriál Orgány a strava: Jak souvisí naše orgány se stravou? Seriál Orgány a strava: Plíce, tlusté střevo a pokožka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*