Seriál Orgány a strava: Strava, kůže a pokožka


Tentokrát se v seriáluOrgány a stravazaměříme na kůži, která je největším orgánem lidského těla. Rozkládá se až na dvou metrech čtverečních a může vážit až 4 kg.

Strava, kůže a pokožka

Kůže je tvořena dvěma vrstvami: epidermis (vnější vrstva – pokožka) a dermis (vnitřní vrstva), která spočívá na subkutánní (mastné) tkáni, která se připojuje ke svalům nebo skeletu.
Dermis je komplexní systém nervových zakončení, cév, lymfatických cév, mazových žláz, potních žláz a vlasových folikul – je to velmi složitý systém.

Obě tyto vrstvy kůže nás chrání před vnějšími vlivy.  Jsou nervově spojeny prakticky se všemi vnitřními orgány.

Kůže a pokožka projektuje – poukazuje na potíže, které jsou v našem těle.  Projevy nedostatků na kůži jsou jedněmi z prvních impulsů, které naznačují, že něco neděláme zcela správně.

Poruchy kůže a pokožky poukazují např. na potíže emočního charakteru, respektive stres, na nevyhovující stravu, používání kosmetiky, která obsahuje zdraví zatěžující látky, nebo také na nízkou kvalitu ovzduší.

Kůže – pohled klasické medicíny

I klasická medicína si je velmi dobře vědoma, že je kůže, jakožto krycí epitel, propojena s endokrinním systémem.
To znamená, že naši kůži ovlivňují žlázy s vnitřní sekrecí (štítná žláza, slinivka, hypofýza a další). Tyto orgány produkují v různé míře hormony, které naši pokožku mohou pozitivně i negativně ovlivňovat.
U mnohých pacientů se s kožními problémy dostavuje i astma. To opět naznačuje, jak jsou jednotlivé orgány, v tomto případě plíce, dýchací cesty, pokožka a kůže, propojeny.

Kůže – čínská medicína

V rámci dermatologických stavů, jakými je kupříkladu akné, zánětlivé onemocnění růžovka, ekzémy, lupenka, suchá nebo popraskaná kůže, usiluje čínská medicína o navrácení organismu do rovnováhy.
Jak můžeme tuto rovnováhu nastolit?
Mnohdy je lepší upravit stravu, zařadit bylinnou léčbu, více odpočívat, najít si čas na pravidelné sportovní aktivity, než používat dermatologické kortikoidní krémy, které neřeší kořen problému, ale pouze projevy.

S kožními problémy často souvisí také frustrace a rozpaky. Australský odborník v tomto oboru, naturopat,  tvrdí, že kožní problémy pramení z různých zátěží, které na organismus působí. Při léčbě používá kombinaci bylin, úpravu stravy a životního stylu.

Bylinná léčba kůže

Z bylin, které se pro léčbu pokožky používají, vyberme jen ty nejpoužívanější. Jednou z nich je Lopuch větší (Arctium lappa), který je primární bylinkou pro ošetření kožních onemocnění a používá se v čínské medicíně při suchých a svědivých stavech pokožky. Rovněž eliminuje toxiny v těle.
V západní bylinné medicíně napomáhá detoxikaci a poskytuje silné protizánětlivé účinky, které jsou přínosem pro dermatitidu či lupénku. Lze jej kombinovat jako tinkturu, čaj nebo bylinnou koupel.

Zánět a svědění účinně potlačuje také Aloe vera nebo Echinacea.

Při léčbě se také velmi hodí propolis, který pomáhá regenerovat kožní tkáň a působí protizánětlivě a antisepticky. Lze jej opět užívat jako tinkturu nebo mast.

Kůže a strava

Pro zdravou pleť je důležitá správná a vyvážená strava. Avšak v mnohých případech pouze úprava stravy nestačí a je potřeba kombinovat stravu s bylinnou léčbou, tinkturami aj., tak jak zaznělo výše.
V dnešních potravinách je navíc celá řada látek, které prodlužují trvanlivost, zvýrazňují chutě, přispívají k ulehčení výroby, krášlí potraviny, uchovávají vzhled, čerstvost apod., u kterých přesně nevíme, co v našem organismu mohou postupem času působit a vyvolávat.
Každý z nás reaguje trochu jiným způsobem. Pokud neřešíme složení potravin a vystavujeme se těmto látkám po dlouhou dobu, následná léčba může být vleklá a vyžaduje trpělivost.

Jaké potraviny kůži prospívají?

Vyvážená strava vychází z pravidelné konzumace obilovin a luštěnin. Nejvyváženější a z mých zkušeností nejvýznamnější obilovinou je celozrnná rýže.
Dále rozhodně nesmí chybět vařená i čerstvá zelenina, listové saláty, obzvláště na jaře a v létě, ovoce, semena a ořechy.
Neměly by chybět sladkovodní ryby a několikrát do měsíce kvalitní maso z domácích chovů.
V průběhu celého roku jsou nanejvýš důležité enzymaticky bohaté potraviny, jakými jsou zakysané mléčné či sojové výrobky, kysaná zelenina či zelí – pickles, šťávy ze zeleniny a ovoce, dále také kvalitní oleje, octy a balsamika.

Jakým potravinám se při problémech s kůží vyhýbat?

Při kožních poruchách bychom měli postupně omezovat alergeny, které se nachází v potravinách. Je to jeden ze způsobů, jak zjistit, co naše komplikace může spouštět nebo umocňovat.
Jsou to především lepek (zvláště pšeničný lepek), laktóza – mléčný cukr, kasein – mléčná bílkovina (tvaroh), sója (sójová omáčka, tofu, tempeh, miso), různé druhy ovoce (zvláště exotické druhy). Mohou to být také ořechy či semena.

Tuky jsou důležité pro naši pokožku a kůži

Nebojme se tuků! Správnými zdroji mastných kyselin – tuků jsou rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, rýžový, lněný, dýňový apod.), máslo, ořechy a semena.
Esenciální mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdravou kůži. Pravidelný příjem již zmíněných ryb a rostlinných olejů, zvláště pak lněného, poskytuje dostatečné množství omega-3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat záněty a alergické reakce.

Studie naznačují, že pokud ve stravě nechybí oligosacharidy (vláknina), mikrobiota (organismy v našem střevě) a rovněž celý mikrofon (organismy v celém našem těle) pracují správně a spoustu pro nás důležitých látek (mnohdy považovaných za esenciální – takové, které si tělo samo neumí „vyrobit“) si dokážou vyprodukovat samy.
To je v zásadě důvod, proč stále dokola poukazuji na fakt, že obiloviny a luštěniny jsou pro nás, ve své klasické přirozené podobě, nezbytné.

Význam stravy je pro naši kůži a pokožku velmi zásadní. Dostatek vitamínů (především B 12 a B-komplex), minerálů, enzymů, vlákniny, stopových prvků je pro zdravou pokožku zcela nezbytný.


Kůže a cukr? Cukrem jí rozhodně nepomůžeme!

Za mnohými kožními problémy stojí také přemíra cukru ve stravě. Cukr způsobuje epidemii nemocí po celém světě. Především se to týká obezity a srdečně cévních onemocnění.
Množství cukru (a zvláště pak fruktózy) ve stravě oslabuje ledviny, játra, slinivku, cévy i srdce. Takto oslabený organismus nezvládá to, co by běžně lehce překonal. Průvodním jevem tohoto oslabení mohou být i patologické projevy na kůži a pokožce.
Zajímavostí může být, že v mnohých státech světa (USA, Maďarsko, Finsko, Dánsko, Francie, Norsko, Mexiko) se zavedla daň z cukru. V těchto zemích postupně klesá nemocnost, to platí zvláště u diabetu, ischemických poruch srdeční, srdečně cévních onemocněních aj.

Závěrem

Kůže je „projektorem“ našeho vnitřního stavu organismu. Pokud chceme mít zdravou pleť, zřejmě se neobejdeme bez kvalitní a vyvážené stravy s dostatkem vlákniny, minerálů, vitamínů a enzymů, dále pravidelného pohybu a rozhodně nesmí chybět radost ze života!

Autorem článku je Jakub Pawlas – výživový poradce

Tento článek je součástí seriálu "Orgány a strava". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Seriál Orgány a strava: Srdce
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*