10 věcí, kterých bychom se měli držet při nákupu potravin

Přinášíme seznam pravidel, díky kterým se stanou nákupy kvalitnější a zdraví prospěšnější. Hurá, jde se nakupovat!

10 věcí, kterých bychom se měli držet při nákupu potravin

Umělá sladidla nebrat!

Aspartam, sacharin nebo třeba sukralóza – tak zní jména nejoblíbenějších umělých sladidel, která mají výrobci tak rádi. Chápeme – výrobci díky nim ušetří spoustu peněz. Ale co přináší nám a našemu zdraví? Vůbec nic. Proto tato sladidla nekupujme a zkusme se vyhnout i výrobkům, které je obsahují.

Pokud z nějakého důvodu musíte cukry nahrazovat, nabízí se vyzkoušet to, co nabízí příroda - více v článku Stévie - tajemství medového lístku

Alá detektiv “Očko” – kolik je v mase vody?

Nenechme se při nákupu masa ošálit. Vždy sledujme, kolik procent masa daný výrobek obsahuje. Pokud na etiketě najdeme například údaj, že produkt obsahuje 50 % masa, položme si otázku: „A z čeho se skládá ten zbytek? Za co ve skutečnosti platím?”

Přehnaně “vybarvené” produkty nekupovat!

Výrobci potravin si zvykli na to, že by nám měli předkládat krásně barevné potraviny. Proč? Aby potěšili naše oko a my zase jejich peněženky. A my jim na to sedáme jako mouchy na lep a kupujeme je. Je tak poměrně časté, že se v obyčejných potravinách začaly vyskytovat různá barviva a aromata, aby potěšili naše oko. Barviva a aromata našemu zdraví nějak zásadně neublíží, ale jedná se o naprosto zbytečnou chemii, kterou opravdu nepotřebujeme. 

Nosme si domů jen kvalitní mléčné výrobky

Mléčný průmysl přináší obrovskou škálu možností. Jak se ve výběru zorientovat? V první řadě si ze seznamu vyškrtněme všechny produkty, ve kterých se nachází xantax, guma nebo škroby. Nejlépe uděláme, když se zaměříme na jogurty s probiotickou kulturou, které prospívají našemu zažívání a navíc výborně chutnají.

Celozrnné pečivo je lepší než to obyčejné

Až se v obchodě přiblížíme k pečivu, nezalekněme se ceny za celozrnné pečivo. Je o něco vyšší než cena za pečivo bílé. Ale vyplatí se. Jak to? Obsahuje větší množství vlákniny, minerálů i stopových prvků. Velmi dobře nás tedy zasytí. Místo tří klasických housek sníme jen jednu. Uděláme službu svému tělu a ve finále ještě ušetříme. V obchodě pátrejme po informaci o tom, zda se pečivo 100% skládá z celozrnné mouky.

Ovoce a zeleninu nakupujme od místních farmářů

Zkusme si zjistit, zda se v okolí našeho bydliště konají pravidelné farmářské trhy. Možná objevíme místní farmáře, kteří vypěstovali lahodnou zeleninu a ovoce a rádi se s námi o své produkty podělí. Vsaďte boty, že takové výrobky chutnají mnohem lépe než ovoce a zelenina ze supermarketu, která k nám dorazila z dalekých zemí. 

Maso občas vyměňme za luštěniny

Také si dopřáváte maso každý den? Pojďme ho občas vyměnit za luštěniny. Fazole, cizrna, hrách – možností je celá řada. Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny i minerálních látek. Našemu zdraví jednoznačně prospívají. Dejme jim šanci. 

Dávejme přednost základním surovinám před hotovými výrobky 

Základní výrobky nás vyjdou na méně peněz a navíc uděláme velkou službu našim tělům, kterým dopřejeme kvalitní jídlo místo přidaných umělých látek. Na co zaměřit? 

  • Tavené sýry vyměňme za tvaroh, do kterého můžeme přidat například nastrouhanou mrkev, sardinky nebo vajíčka. Vznikne nám tak výživná a zdravá pomazánka. 
  • Polévky ze sáčku vyměňme za zeleninové krémy a vývary. Jsou za chvíli hotové a chuť se s instantními polévkami nedá srovnat. 
  • Klasické limonády zkusme nahradit čerstvě vymačkanou šťávou z jablek nebo pomerančů. 

Všímejme si nálepek, které potraviny získaly

Nechce se vám podrobně studovat jednotlivé složení potravin? Zaměřme se na osvědčení, které potraviny získaly. Někdo jiný si dal práci, aby za nás zjistil, zda daná potravina splňuje určité standardy kvality. Na výrobcích najdeme například tato označení: 

  • Klasa,
  • Regionální potravina,
  • Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR,
  • Česká kvalita, 
  • Zdravá potravina,
  • Vím, co jím,
  • Produkt ekologického zemědělství.

Experimentujme

Většina z nás dříve nebo později propadne stereotypu – nakupujeme stejné potraviny stále dokola. Zkusme to změnit. Náš jídelníček by měl být pestrý a vyvážený. Při každém nákupu si do košíku přidejme minimálně jednu věc, kterou si běžně nebereme. Možná nám zachutná. 

Pokud jsme si dosud z nákupů nosili balenou vodu, zkusme to změnit. Dejme si například týdenní výzvu, že budeme pít jen vodu z kohoutku. Možná nás překvapí, že tato voda chutná téměř stejně jako voda balená. Možná i lépe. Náš experiment nám ušetří peníze a navíc ulevíme přírodě, která je už teď zatížená plasty více než dost. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*