Jaké údaje mají být na obalech potravin?


Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro nás základním zdrojem informací. Na jejich základě se rozhodujeme, jestli si výrobek koupíme nebo ne. Lidé v poslední době stále více dbají na to, co kupují, a od toho se také odráží velký zájem o informace na obalech potravin. Patříte mezi ty, kteří v záplavě informací – nebo naopak jejich nedostatku – tápou? Napište nám o tom na Facebooku, váš názor nás zajímá!nakupni-kosik-siroky
Co a jak musí být na každém balení potravin uvedeno, ukládají české zákony a prováděcí vyhlášky a také nařízení ES. Obaly na potraviny musejí obsahovat:

  • název obchodní firmy a sídlo výrobce nebo dovozce nebo prodávajícího nebo balírny
  • název potraviny
  • údaj o množství výrobku
  • datum použitelnosti (především u druhů potravin rychle podléhajících zkáze) nebo datum minimální trvanlivosti
  • v případě nutnosti (kvůli zachování zdravotní nezávadnosti a jakosti) údaj o způsobu skladování
  • v případě nutnosti (kvůli zachování zdravotní nezávadnosti a jakosti) údaj o způsobu použití
  • údaj o určení potraviny v případě potraviny pro zvláštní výživu
  • údaj o složení potraviny, příp. o přítomných alergenních složkách
  • označení šarže (v případě, že datum minimální trvanlivosti nebo použitelnosti neobsahuje den a měsíc)
  • v případě nutnosti údaj o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí (např. varování před fenylalaninem pro nemocné fenylketonurií)
  • údaj o ošetření ionizujícím zářením, pokud bylo aplikováno
  • v některých případech výživová (nutriční) hodnota
  • v některých případech údaj o třídě jakosti (vejce, ovoce, zelenina, brambory)
Tags:

Štítky: