Pečivo, cukrářské výrobky

Je prokázáno, že vláknina snižuje vznik civilizačních chorob, jako je rakovina, zácpa, obezita, žlučníkové kameny nebo vysoký cholesterol. Vlákninu nalezneme například v obilninách a tím pádem i v pečivu. Každé pečivo ale obsahuje jiné množství vlákniny.

Je prokázáno, že vláknina snižuje vznik civilizačních chorob, jako je rakovina, zácpa, obezita, žlučníkové kameny nebo vysoký cholesterol. Vlákninu nalezneme například v obilninách a tím pádem i v pečivu. Každé pečivo ale obsahuje jiné množství vlákniny.

Čerstvé, křupavé a voňavé pečivo je báječnou přílohou či chutnou svačinou. Nakupovat bychom ho měli s rozmyslem a skladovat tak, aby si svou kvalitu udrželo co nejdéle. Čemu přitom věnovat pozornost?

Pečivo skladujte vždy zabalené v čisté bavlněné utěrce nebo čistém papírovém obalu. To umožní pečivu dýchat. Případně dejte pečivo do čistého dřevěného chlebníku. Ideální teploty skladování jsou 20 – 25°C.

Cukrářské výrobky skladujeme nejlépe uzavřené např. v plastové krabičce uložené v lednici.

Pekařské výrobky tvoří podstatnou součást naší stravy. Jedná se o rozmanitou skupinu potravin, která se vyrábí tepelnou úpravou těst. Mezi základní a nejčastěji připravované, zároveň pro svou neodmyslitelnou vůni patří pečení chleba. Při pečení chleba se obvykle neobejdeme bez kvašení, setkáme se ale i s chlebem nekvašeným, který je jakýmsi symbolem pro použití v různých náboženstvích.

Výroba chleba probíhá v několika fázích:

  • vyvádění kvasu
  • příprava těsta
  • kynutí a formování těsta
  • pečení chleba

Při zahájení výroby se vyvádí nový kvas. Jeho základem je část kvasu přechovaná z předcházející výroby, k níž se přidá vlažná voda a mouka a vzniklá směs se nechá zrát. Proces se několikrát opakuje.

Do kvasu se přidá zbytek mouky a voda a ostatní přísady, vše se důkladně prohněte a nechá kynout, následuje dělení těsta a jeho tvarování a dokynutí. Po vyklopení z ošatky se provede postřik povrchu, případně posyp a chléb se upeče.

V současné době existuje řada domácích kuchyňských pekáren, které tento proces zjednodušují a umožňují nastavit režim na určitý typ těsta dle použitých surovin. Podle typu použité mouky je zvolena vhodná délka hnětení a pečení. U typů chleba, který je připravován pro bezlepkovou dietu je vhodné používat speciální pekárny, které dokáží efektivně zpracovat i bezlepkové těsto, které je typické tím, že hůře drží pohromadě a to právě z toho důvodu, že neobsahuje zmiňovaný lepek, který podporuje elasticitu těsta. Práce s bezlepkovým těstem je tedy o něco náročnější, ale jakmile získáváme zkušenost, jde to pak snadno.

Různé druhy trvanlivého pečiva jsou zabalené většinou v plastových obalech, v obchodech si sami můžeme zabalit chléb či jiné druhy pečiva do plastových sáčků, někde jsou k dostání také papírové obaly s folií. Cukrářské výrobky se balí do různých materiálů, ať už skleněných, plastových, kovových nebo skleněných. Zejména u sušenek nebo rolád se můžeme setkat s tzv. kombinovanými obaly, které jsou vyrobené například kombinací plastu a hliníku.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*