Tvaroh pro zdraví i pro krásu…


Tvaroh je takový skromnější bratr jogurtu. Možná ne zrovna obalem, ale obsahem svého atraktivnějšího sourozence v lecčems předčí. Například se jím rychle a nadlouho zasytíte, nepřidá vám zbytečná kila a ještě díky němu budete mít krásnější pleť. Sýr, cottage, pomazánkaPod pojmem tvaroh si můžeme představit všechny nezralé sýry připravené z odstředěného kravského, kozího nebo ovčího mléka, které vznikají působením kyseliny mléčné a někdy i malého množství syřidla. Obsahují řadu látek, které jsou pro lidské zdraví obzvlášť cenné – především vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík a také vitaminy A, E i některé vitaminy skupiny B.

Pro svaly i štíhlou postavu

Nutriční specialisté rádi doporučují tvaroh jako tzv. fitness potravinu. Dobře vědí, že jde o vysoce koncentrovanou bílkovinu s minimem sacharidů, která je snadno stravitelná a dodá tělu dlouhodobý pocit sytosti. To umožňuje kasein – typ bílkoviny, kterou lidské tělo velmi pomalu tráví. Konzumace bílkovin může navíc podporovat zvýšení hladiny růstového hormonu, a tím i spalování tuků a nárůst svalové hmoty, čehož s oblibou využívají sportovci, kteří si tvaroh pravidelně dopřávají třeba před spaním. Tahle nenápadná potravina je také perfektní pro všechny, kteří dbají na štíhlou linii – 150 gramů tvarohu totiž obsahuje pouze 160 kcal!

Který si dopřejete?

V obchodech se můžete setkat s několika druhy tvarohu. Liší se především obsahem tuku. Údaj o procentu tuku v sušině musí být vyznačen na obalu. Měkké tvarohy se dělí na odtučněné (méně než 5 % tuku), nízkotučné (do 15 % tuku), polotučné (15 až 25 % tuku) a tučné (38 a víc procent tuku v sušině). Držíte-li redukční dietu, dejte přednost odtučněným a nízkotučným nebo jemným. Pro běžnou konzumaci, přípravu pomazánek nebo vaření pak využijte polotučný tvaroh. Naopak varianta s vyšším obsahem tuku v sušině je vhodná pro sportovce, děti nebo seniory, kteří potřebují zvýšit přísun energie.

A jak v kuchyni? Výběr tvarohu dle použití…

Měkký tvaroh má v kuchyni nekonečné možnosti uplatnění. Snadno z něj připravíte chutné slané pomazánky, omáčky, náplně do moučníků, placky, slané tyčinky k vínu i rozmanité pečivo. Obsah tuku v tvarohu také ovlivňuje vláčnost těsta i výslednou konzistenci a chuť. Proto třeba do náplní koláčů nebo do tvarohového těsta použijte raději tučnou variantu. Oproti tomu tvrdý tvaroh se nejčastěji využívá nastrouhaný na posypání sladkých ovocných knedlíků nebo plněných taštiček.

Můžete ho ovšem přidat třeba do karbanátků, abyste jim dodali jemnější chuť a zvýšili obsah bílkovin. Anebo jej naložte do bylinek a olivového oleje a pak použijte třeba jako pikantní přísadu do zeleninových salátů. 

Domácí tvaroh chutná nejlépe…

Tvaroh si můžete jednoduše připravit i doma. Podmínkou je čerstvé mléko – z trvanlivého vyrobit nejde. Stejně tak vylijte mléko, které vám samo zkyslo v lednici – pokud byste z něj připravili tvaroh, měl by nahořklou chuť.

Postup výroby domácího tvarohu

  • Litr mléka přelijte do nerezového hrnce, postavte jej na linku a nechte mléko přirozeně zkysnout. Proces můžete ještě urychlit přidáním jedné polévkové lžíce citronové šťávy.
  • Když se mléko promění v hustou kyselou hmotu, přilijte k němu půl hrnku sladkého mléka, promíchejte a začněte zahřívat asi na 60 °C.
  • Jakmile se při krajích hrnce začne tvořit syrovátka, hustá hmota se srazí do středu a na povrchu se vytvoří pěna, odstavte hrnec z ohně.
  • Připravte si husté síto (můžete ho i pro větší účinnost vyložit gázou), do kterého vyklopíte vzniklý tvaroh a odtékající syrovátku zachyťte do jiné nádoby.
  • Takto tvaroh ponechte asi půl hodiny, než se většina syrovátky scedí.

Účinná kosmetika i lék

Syrovátku – čirou nažloutlou tekutinu – určitě nevylévejte! Můžete ji použít třeba při pečení chleba, vypít a nebo si ji nalít večer do koupele. Možná vás příjemně překvapí, jak díky ní bude vaše pokožka jemná a krásně vláčná. Měkký tvaroh se také používá jako základ účinných pleťových masek. Stačí vyklopit do misky 120 g měkkého tvarohu, přidat pár kapek citronové šťávy a dvě lžíce tekutého medu, promíchat – a rázem máte k dispozici kosmetický prostředek, který zvláční, zklidní a vyživí unavenou nebo namáhanou pleť. Zbytek můžete bez okolků sníst ☺ Také v lidovém léčitelství byl tvaroh odjakživa používaný jako účinný prostředek – zábaly z tvarohu se často používaly ke snižování horečky nebo odstranění bolestí kloubů. Na zánět se zase doporučovala směs ohřátého tvarohu a jemně nakrájené cibule nebo česneku.

Hrušky v tvarohovém županu

Hrušky v tvarohovém županu

Karbanátky v odlehčené verzi z tvarohu jsou plné zdravých a lehce stravitelných bílkovin. Můžete vynechat slaninu, přidat nasekané bylinky...

Recept - suroviny a postup
Tvarohové karbanátky

Tvarohové karbanátky

Hrušky naslano jsou sofistikovanou obměnou známých jablíček. Se sýrem a kari kořením dostanou hrušky ze zahrádky chuť dalekých zemí.

Recept - suroviny a postup
 

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*