Syrovátka není jen vedlejší produkt výroby

Mléko a mléčné výrobky všeobecně mají v jídelníčku své místo a jsou dobrým zdrojem řady živin. Mezi tyto zdraví prospěšné potraviny se řadí i syrovátka, která je bohužel často opomíjena a do jídelníčku zřídka zařazovaná.

Syrovátka není vedlejší produkt výroby

Syrovátka je nažloutlá, nazelenalá nebo žlutozelená tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu nebo sýrů.    
Celý proces si můžeme představit tak, že se do mléka přidá dané syřidlo, což způsobí sražení sýroviny (sýru), a vzniká syrovátka, která se slije a sýrovina se vylisuje do požadovaného tvaru. Zjednodušeně tedy můžeme říci, že tvaroh je výrobek vzniklý sražením mléka a oddělením syrovátky.

Syrovátka, která se produkuje při výrobě tvarohu, má nasládlou chuť. Pokud je však při zpracování mléka použito syřidlo, jako je tomu u výroby sýrů, je její chuť kyselá.

Syrovátka a jejich výživová hodnota

Z výživového hlediska je syrovátka jednou z nejhodnotnějších potravin a výborným zdrojem živin. Obsah energie a tuků je relativně nízký, je tedy vhodná i pro osoby, které se snaží redukovat svoji hmotnost.    

I zde však platí rčení všeho s mírou, jelikož nejvíce zastoupeným nutrietem jsou sacharidy, a to konkrétně laktóza neboli mléčný cukr.  
Co se týká obsahu bílkovin, ten bohužel není příliš vysoký (cca 1 g/100 ml). To ale nemění nic na tom, že se syrovátkové bílkoviny řadí z výživového hlediska k jedněm z nejhodnotnějších. Jsou snadno stravitelné a jejich využitelnost je mimořádně vysoká.  

V syrovátce jsou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny, které si lidský organismus neumí sám vytvořit (jednotlivé aminokyseliny jsou základními stavebními složkami bílkovin).            
Mezi tyto nepostradatelné aminokyseliny patří mimo jiné aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (valin, leucin a isoleucin) známé pod zkratkou BCAA.       
Ty jsou potřebné pro udržení a budování svalové hmoty, správnou látkovou výměnu ve svalech a k oddálení nástupu projevů únavy po fyzickém výkonu. Syrovátkový protein se v trávicím traktu rychle štěpí, vstřebává a dodává energii svalové tkáni.

Proč zařadit syrovátku do jídelníčku?

To však nejsou jediné důvody, proč je vhodné syrovátku zařadit do jídelníčku. Mezi další příznivé účinky na zdraví patří obnova střevní mikroflóry, pozitivní vliv na činnost střev a jater, vliv na kostní denzitu a pevnost kostí, posílení imunitních funkcí a podpora činnosti ledvin.         

Syrovátka také obsahuje důležitou bílkovinu laktoferin, která je schopná vázat a transportovat železo, tím se tedy zvyšuje jeho absorpce.  
Další složky, které jsou hojně zastoupeny, jsou minerální látky a vitaminy. Nejvíce zastoupeny jsou vitaminy skupiny B, vitamin E a vitamin C, z minerálních látek převládá hořčík, vápník a fosfor.

Z výše uvedených informací je jasné, z jakého důvodu je syrovátkový protein velmi často využíván ve sportovní výživě. Samozřejmě se nejedná o syrovátku samotnou, ale o její bílkovinný koncentrát ve formě sypkého prášku. Pokud je syrovátka takto technologicky zpracovaná, zvyšuje se obsah bílkoviny přibližně na 70 % a obsah laktózy klesá na 20 %.

Jaké je využití syrovátky?

Využití syrovátky je široké a netýká se jen oblasti sportovní, ale i potravinářské. Používá se v tekuté nebo zahuštěné podobě do nápojů, pečiva, cukrovinek, tavených sýrů, kojenecké výživy apod. Sušená syrovátka často slouží jako náhrada sušeného mléka. Ta má však podstatně jiné složení než koncentrát – poměr bílkovin a sacharidů je téměř opačný ve prospěch laktózy.

Pokud bychom chtěli zařadit syrovátku do svého jídelníčku, máme hned několik možností:

Nápoje s obsahem syrovátek

Lze ji použít jako samotný nápoj, kdy máme na výběr z klasické syrovátky, nebo můžeme zvolit i syrovátku s příchutí.  
Ve druhém případě je vhodné sledovat složení a obsah cukrů, jelikož syrovátkové nápoje běžné dostupné na našem trhu bývají často příliš doslazované.

Žinčice

Typickým produktem je příjemně nakyslý nápoj – tzv. žinčice, což je ovčí syrovátka zkvašená bakteriemi máselného kvašení.

Sýry

Dalším produktem zpracování syrovátky jsou sýry, například ricotta.

Další možnosti využití syrovátky v kuchyni

Jinou oblastí využití je pečení a vaření, kdy můžeme syrovátku přidat do těsta, omáček, uvařit syrovátkovou polévku aj.

Blahodárných účinků syrovátek se využívá také v kosmetickém průmyslu, kdy se používá jako kosmetická surovina a přidává se do krémů, pleťových a tělových mlék, šamponů, sprchových gelů apod.

I přes veškeré pozitivní účinky není syrovátka určena pro každého. Na pozoru by měli být lidé trpící intolerancí laktózy nebo s ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka), ti by syrovátku do svého jídelníčku rozhodně zařazovat neměli.

Stejně tak je nevhodná pro osoby s onemocněním ledvin kvůli vysokému obsahu soli. Pro většinu populace však představuje hodnotný zdroj živin a příjemné zpestření jídelníčku.

    • Autorem článku je Nutrifit – komplexní řešení ve výživě.

       

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*