Encyklopedie potravin: Mléko

V kuchyni

Mléko je univerzální přísadou do mnoha nápojů a pokrmů, je tedy oblíbenou surovinou jak v domácnosti, tak v potravinářském průmyslu.  Pasterizované mléko vydrží v chladničce čtyři až pět dnů. Pokud je pro nějaký recept doporučeno kyselé mléko, je vhodné jej nahradit podmáslím, nikoliv mlékem, které necháme zkysnout – jeho použití by nemuselo být bezpečné. Do různých cukrovinek, například krémů, se pak může použít mléko kondenzované, které má typickou nasládlou jemnou příchuť, nebo pak mléko sušené. Do hlavních pokrmů se na zjemnění do omáčky obvykle přidává smetana. Pomůžeme tím nejen změnit chuť daného pokrmu, ale celkově změníme senzorickou hodnotu daného pokrmu.

Nyní, v čase, kdy znatelně podražilo čerstvé máslo, si někteří z nás začali doma vyrábět máslo. Zapotřebí je k tomu pasterizované smetany a trocha zkušenosti a trpělivosti.

Margarín a máslo je třeba uchovávat v chladničce. Máslo se připaluje už při nízké teplotě, proto není vhodné pro smažení. Pokud však máslo přepustíme, dojde k jeho rozehřátí a vyloučení tuhých látek v podobě pěny. Pěnu pak stačí odstranit a přepuštěné máslo můžeme bez obav použít ke smažení, aniž bychom ho připálili.

2 komentáře u „Mléko

    1. Adéla Špinarová

      Dobrý den Romane,
      každé tělo je jiné a jinak reaguje na potraviny. Pokud Vám toto množství dělá dobře, určitě na tom není nic špatného. Spíše naopak. Přejeme pěkný den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*