Jak se alespoň částečně zbavit pesticidů v jídle?


Pesticidy představují velký problém už mnoho let. Dnes se podíváme na to, co způsobují lidem i přírodě a na závěr si uvedeme několik možností, jak se je pokusit alespoň částečně eliminovat v našich jídelníčcích.

Jak se alespoň částečně zbavíme pesticidů

Co to jsou pesticidy?

Jako pesticidy označujeme chemické přípravky, které slouží k hubení rostlinných a živočišných škůdců, kterými jsou hmyz, rostliny a houby.
Je nezbytné si uvědomit, že pokud se jednou k toxickým látkám, kterými pesticidy jsou, uchýlíme, už je z plodiny nedostaneme – stávají se její součástí.

Co pesticidy způsobují lidem?

Účinky pesticidů na lidské zdraví se liší v závislosti na několika proměnných (jejich složení, koncentraci atd.).
Pesticidy, které se v našem těle postupně nahromadí, tak mohou mít např. negativní vliv na naši nervovou soustavu a v extrémních případech může dojít k trvalému a nezvratnému poškození mozku.
Některé druhy pesticidů mohou také narušit hormonální systém. Studie izraelských vědců dokonce prokázala jistou souvislost mezi pesticidy a Parkinsonovou chorobou. Pesticidy jsou také často spojovány s rakovinou a kožními problémy.

Co pesticidy způsobují v přírodě?

Špatné a nadměrné využívání pesticidů může vést ke zbytečnému umírání včel, znečištění okolních vod a k celkovému narušení normálně fungujícího ekosystému.
Například v 50. a 60. letech 20. století se v České republice i ve světě masově užíval agresivní pesticid zvaný DDT (Dichlordifenyltrichloretan), který se u nás v roce 1974 zakázal. Proč? Výzkumy potvrdily, že je tento pesticid zdravotně závadný. Na druhou stranu se jedná o jednu z nejúčinnějších zbraních proti malárii.

Jaké potraviny obsahují nejvíce pesticidů?

Odpověď na tuto otázku je celkem jasná, i když se nám ani trošku nelíbí: nejvíce pesticidů obsahuje ovoce a zelenina. Známky pesticidů ovšem najdeme také v obilovinách. Mezi nejvíce kontaminované potraviny v Evropské unii patří tyto:

  • pomeranče,
  • mandarinky,
  • hroznové víno,
  • hrušky,
  • jahody,
  • jablka,
  • banány,
  • salát,
  • broskve,
  • nektarinky,
  • sladké papriky,
  • lilek.

Jak se před pesticidy můžeme chránit?

Jednou z možností jsou bio potraviny. Jako “bio potravina” nesmí být označeno nic, co by bylo produkováno za pomocí umělých chemikálií nebo hnojiv.
V rámci ekologického zemědělství patří pesticidy k zakázaným látkám. Jak tedy ekologičtí zemědělci se škůdci bojují?
Využívají přirozené prostředky – střídají osevní postupy, pravidelně plejí a někdy mohou sáhnout po schválených preparátech na přírodní bázi.
Záporná stránka bio potravin se skrývá ve vyšší ceně za tyto produkty. Zdaleka ne každý z nás si je může dovolit.

Nejlépe uděláme, když budeme jíst ovoce a zeleninu od farmářů, kterým důvěřujeme a víme o nich, že svou úrodu nestříkají ničím, co by nám mohlo uškodit.
Ovoce i zeleninu je třeba vždy důkladně omýt teplou vodu a ideálně oloupat. Zkusme si jednou za čas dopřát nějakou bio potravinu.

Třídicí okénko:

Než se vydáme na nákup k našemu oblíbenému farmáři, nezapomene si z domova vzít látkovou tašku nebo proutěný košík. Ten vypadá obzvlášť velmi stylově. Tímto malým gestem zamezíme zbytečné spotřebě plastových tašek, které zatěžují přírodu a zejména oceány. Pokud si přece jen domů přineseme potraviny v plastových taškách a sáčcích, snažíme se tyto plastové obaly ještě nějak dále využít, nebo je vyhodíme do žlutého kontejneru. Ten je určený právě na plasty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*