Zdraví v kuchyni od nákupu po servírování


Vše, co jíme, v čem jídlo připravujeme a jak s jídlem zacházíme, se odráží na našem zdraví. Máme pro vás tipy, jak svou kuchyni zbavit všech potenciálně škodlivých a jedovatých předmětů.

nadobi_121902175 (1)

Pozor na toxické nádobí!

Zejména starší nádobí může být zdraví vyloženě škodlivé.  Zpozorněte, hlavně,  když je poškrábané a materiál se tak uvolňuje přímo do jídla. Poškozené hliníkové nádoby patří k těm, které byste měli rovnou vyhodit. Stejně tak zatočte i s teflonem, zejména poškrábaným. Z teflonových pánví se totiž při vysokých teplotách (už vám někdy teflonka před očima vzplála?)  uvolňuje nebezpečný plyn, který může způsobit takzvanou teflonovou horečku. Ta se projevuje bolestí hlavy, nevolností a bolestmi svalů, teplotou. Při dlouhodobém vystavení se mohou způsobit i edém plic. Nahraďte je keramickými, ocelovými nebo skleněnými nádobami.

Tip na třídění: Hliník se dá dobře recyklovat. Zeptejte se ve své obci, zda možnost sběru hliníku nabízí. Prohlédněte i své příbory, které bývají občas hliníkové.

Chlazení je základ

V létě trvá cesta z obchodu domů sice jen půl hodiny, ale během této doby se může maso, především ryby, snadno kazit a zmrazené potraviny mohou začít rozmrazit. Proto je vhodné tyto potraviny uložit do chladící termotašky, do které přidáte sáčky s ledem. Po návratu domů hned vše uložte do ledničky. A když už jste v ledničce, pořádně ji vytřete octovou vodou. Pokud najdete kus shnilého ovoce nebo zeleniny, vložte jej do sáčku a teprve pak vyhoďte. Spory plísní se tak nemohou uvolňovat a způsobovat alergie. Opatrnosti není v tomto případě nikdy nazbyt!

Podívejte se, jak správně ukládat potraviny a jak správně uspořádat ledničku!

Méně teploty, více vitamínů

špenátová polévkaNe všechno jídlo musíte hodiny „táhnout“. Čím kratší doba tepelného zpracování, tím více vitamínů a enzymů zůstává v potravinách. Zkuste zeleninu jen krátce osmahnout, spařit nebo na pánvi ogrilovat. Tepelná zpracování je naopak dobré pro rajčata, špenát, houby, chřest, mrkev, zelí a papriky. Zeleninu vařte v tlakovém hrnci, na páře nebo v obyčejném hrnci, kam přidáte jen málo vody. Zelenina vařená v páře si zachová více vitamínů. Vodu použitou k vaření zeleniny nevylévejte, ale využijte ji jako základ zeleninové polévky.

Čistota půl zdraví – a v kuchyni celé

mikrovlnka-titulkaNení třeba celou kuchyň drhnout každý den od stropu k podlaze.  Stačí se zaměřit na místa, kde bývá nejvíce bakterií. Je to houbička na mytí nádobí, kterou je dobré vyměňovat jednou za týden a každý den umýt. Výborným dezinfekčním prostředkem je ocet, do kterého můžete houbičku nechat namočenou přes noc. Bakterií ji zbavíte také v myčce nebo v mikrovlnné troubě. Dřez je další problematické místo, kde se drží baktérie. Každý večer jej proto důkladně vydrhněte a nasypte do výlevky jednou sodu, kterou zalijete octem.  A cokoliv přišlo do kontaktu s masem, od nože po prkénka, pořádně očištětě horkou vodou. Na maso mějte také zvláštní prkénko, které pravidelně vyměňujte.

 

Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*