Zelné závitky s kozím sýrem


Hlávkové zelí, které je dnes běžně k dostání v obchodech, bylo vyšlechtěno z brukve zelné a pěstuje se už od dob prvních Římanů. O jeho rozšíření do střední a jižní Evropy se ve středověku zasloužila i severoněmecká obchodní společnost Hansa, pro kterou zelí představovalo důležitý vývozní artikl. Také mořeplavci vozili na lodích sudy s kysaným zelím. Dnes bychom řekli, že sloužilo jako „doplněk stravy“, který jim při dlouhých plavbách zajišťoval pravidelný přísun vitaminů a chránil je tak před obávanými kurdějemi – onemocněním způsobeným nedostatkem vitaminu C.
Hlávkové zelí, které je dnes běžně k dostání v obchodech, bylo vyšlechtěno z brukve zelné a pěstuje se už od dob prvních Římanů. O jeho rozšíření do střední a jižní Evropy se ve středověku zasloužila i severoněmecká obchodní společnost Hansa, pro kterou zelí představovalo důležitý vývozní artikl. Také mořeplavci vozili na lodích sudy s kysaným zelím. Dnes bychom řekli, že sloužilo jako „doplněk stravy“, který jim při dlouhých plavbách zajišťoval pravidelný přísun vitaminů a chránil je tak před obávanými kurdějemi – onemocněním způsobeným nedostatkem vitaminu C.
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
10 minut
Suroviny
    zelí 1hlávka bílé
    sýr 4ks kozí
    ořechy 100g pistáciové, vyloupané
    marmeláda brusinková
Pokyny
  1. Nejprve si připravte náplň. Kozí sýry rozřízněte na poloviny a ty pak ještě podélně naplocho rozkrojte.
  2. Pistácie nadrobno nakrájejte nebo rozdrťte pomocí kuchyňského válečku.
  3. Zelí rozeberte na jednotlivé listy. Vložte je do vroucí osolené vody a asi 3 minuty je povařte. Pak je sceďte a rozložte na prkénko.
  4. Vždy na silnější část listu položte 1 kus sýra, doprostřed přidejte lžičku brusinkové marmelády, zakryjte druhou „půlkou“ sýra a hojně posypte pistáciemi. Potom závitek smotejte.
  5. Až takto naplníte všechny listy, naskládejte závitky spojem dolů do zapékací misky pečlivě vymazané olejem.
  6. Povrch pokapejte citronovou šťávou a nádobu přiklopte víkem nebo poklicí.
  7. Rozehřejte troubu na 185 °C a závitky krátce (asi 10 minut) zapečte.

Sklenici od brusinkové marmelády stačí pořádně vyškrábat od zbytků marmelády a můžete ji přinést do zeleného kontejneru na sklo
.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Zelné závitky s kozím sýrem


uvod_zavitky

Hlávkové zelí, které je dnes běžně k dostání v obchodech, bylo vyšlechtěno z brukve zelné a pěstuje se už od dob prvních Římanů. O jeho rozšíření do střední a jižní Evropy se ve středověku zasloužila i severoněmecká obchodní společnost Hansa, pro kterou zelí představovalo důležitý vývozní artikl. Také mořeplavci vozili na lodích sudy s kysaným zelím. Dnes bychom řekli, že sloužilo jako „doplněk stravy“, který jim při dlouhých plavbách zajišťoval pravidelný přísun vitaminů a chránil je tak před obávanými kurdějemi – onemocněním způsobeným nedostatkem vitaminu C.

suroviny_zavitkyNejčastěji se v obchodech setkáte s bílým (holandským) zelím, které má asi nejširší využití a dá se dlouhodobě skladovat. Hlávky jsou pevné, křehké, šťavnaté a snadno se strouhají. Právě tato odrůda je také nejvhodnější ke kvašení. Na přípravu závitků nebo salátů se nejlépe hodí rané zelí. To má oproti bílému slabší a zelenější listy, které jsou lehce rozvlněné okolo pevné hlávky.

pulena-zavitkyPistácie dodají křupavost, kozí sýr je zase vláčný a aromatický, zelí tvoří nevtíravé pozadí, na kterém kombinace chutí a konzistencí vynikne. Místo pistácií můžete použít i kešu, které opražíte v oblíbeném koření, nebo vlašské ořechy.

zaver_zavitky1Výsledkem jsou křupavé závitky, ve kterých se prolínají pikantní výrazné chutě a sladkost brusinkové marmelády. Servírujte je třeba na toustu nebo nakrájené na třetinky, jako jednohubky. Výborné jsou jako malé pohoštění k pivu.

Suroviny

  • 1 menší hlávka bílého zelí (8 listů)
  • 4 kozí sýry o velikosti hermelínů
  • 100 g vyloupaných pistáciových oříšků
  • brusinková marmeláda

Postup

  1. Nejprve si připravte náplň. Kozí sýry rozřízněte na poloviny a ty pak ještě podélně naplocho rozkrojte. Pistácie nadrobno nakrájejte nebo rozdrťte pomocí kuchyňského válečku.
  2. Zelí rozeberte na jednotlivé listy. Vložte je do vroucí osolené vody a asi 3 minuty je povařte. Pak je sceďte a rozložte na prkénko.
  3. Vždy na silnější část listu položte 1 kus sýra, doprostřed přidejte lžičku brusinkové marmelády, zakryjte druhou „půlkou“ sýra a hojně posypte pistáciemi. Potom závitek smotejte.
  4. Až takto naplníte všechny listy, naskládejte závitky spojem dolů do zapékací misky pečlivě vymazané olejem. Povrch pokapejte citronovou šťávou a nádobu přiklopte víkem nebo poklicí.
  5. Rozehřejte troubu na 185 °C a závitky krátce (asi 10 minut) zapečte.

Sklenici od brusinkové marmelády stačí pořádně vyškrábat od zbytků marmelády a můžete ji přinést do zeleného kontejneru na sklo.

Autorkou fotografií je blogerka cookingwithsusa.blogspot.cz

Štítky:

One thought on “Zelné závitky s kozím sýrem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*