Zelné šlíšky

Zelí patřilo odjakživa na jižní Moravě k těm druhům zeleniny, které se objevovaly na kuchyňských stolech i několikrát do týdne. Nejlepší pověst mělo to z Komárova, Modřic nebo Líšně. Hlávky zelí nosily, spolu s ostatní zeleninou, ženy v nůších na zádech na tržiště, kde pak hlasitě upozorňovaly na kvality právě toho svého – nejlepšího.
Zelí patřilo odjakživa na jižní Moravě k těm druhům zeleniny, které se objevovaly na kuchyňských stolech i několikrát do týdne. Nejlepší pověst mělo to z Komárova, Modřic nebo Líšně. Hlávky zelí nosily, spolu s ostatní zeleninou, ženy v nůších na zádech na tržiště, kde pak hlasitě upozorňovaly na kvality právě toho svého – nejlepšího.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    zelí 1ks hlávka
    slanina 15dkg
    cibule 2ks
    sůl 1lžička
Pokyny
  1. Hlávkové zelí nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte ho do mísy. Přidejte sůl a promněte, až zelí zesklovatí a pustí šťávu.
  2. Pak ho zasypte hrubou moukou a vypracujte těsto, které nechte krátce odpočinout.
  3. Z těsta udělejte válečky a z těch pak ukrajujte menší kousky, z nichž vytvarujte šišky, kterým se na Moravě říká šlíšky.
  4. Připravené šlíšky postupně vložte do hrnce s vroucí vodou, a když vyplavou na hladinu, ještě je 4-5 minut povařte.
  5. Pak je opatrně sceďte.
  6. Mezitím opražte na slanině nadrobno nakrájené cibule.
  7. Směs promíchejte se šlíšky a dejte asi na 10 minut zapéct do trouby.
  8. Až povrch zčervená, můžete podávat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*