Zelí patřilo odjakživa na jižní Moravě k těm druhům zeleniny, které se objevovaly na kuchyňských stolech i několikrát do týdne. Nejlepší pověst mělo to z Komárova, Modřic nebo Líšně. Hlávky zelí nosily, spolu s ostatní zeleninou, ženy v nůších na zádech na tržiště, kde pak hlasitě upozorňovaly na kvality právě toho svého – nejlepšího.
|
Zelí patřilo odjakživa na jižní Moravě k těm druhům zeleniny, které se objevovaly na kuchyňských stolech i několikrát do týdne. Nejlepší pověst mělo to z Komárova, Modřic nebo Líšně. Hlávky zelí nosily, spolu s ostatní zeleninou, ženy v nůších na zádech na tržiště, kde pak hlasitě upozorňovaly na kvality právě toho svého – nejlepšího.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
zelí
1ks
hlávka
hrubá mouka
700g
slanina
15dkg
cibule
2ks
sůl
1lžička
|
Pokyny
- Hlávkové zelí nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte ho do mísy. Přidejte sůl a promněte, až zelí zesklovatí a pustí šťávu.
- Pak ho zasypte hrubou moukou a vypracujte těsto, které nechte krátce odpočinout.
- Z těsta udělejte válečky a z těch pak ukrajujte menší kousky, z nichž vytvarujte šišky, kterým se na Moravě říká šlíšky.
- Připravené šlíšky postupně vložte do hrnce s vroucí vodou, a když vyplavou na hladinu, ještě je 4-5 minut povařte.
- Pak je opatrně sceďte.
- Mezitím opražte na slanině nadrobno nakrájené cibule.
- Směs promíchejte se šlíšky a dejte asi na 10 minut zapéct do trouby.
- Až povrch zčervená, můžete podávat.