Při pořádné grilovačce po americkém vzoru, by neměly chybět burgery. Při jejich přípravě je důležitý nejen výběr kvalitního masa, ale také pečiva. S domácími bulkami, připravenými podle tohoto rychlého receptu, určitě nic nepokazíme. Nadýchané housky jsou pro hamburgery tím pravým a zaručeně vám budou chutnat. Jak na to?
Suroviny: vejce
Vynikající a vláčná kefírová buchta zachutná snad každému. Díky kefíru je velmi nadýchaná a lehká. Je jednoduchá na přípravu a upéct ji zvládne levou zadní kdekdo. Kefírovou buchtu můžeme podávat přelitou čokoládovou polevou, nebo poprášenou moučkovým cukrem.
Tradiční americké donuty s čokoládovou nebo jakoukoli další polevou se staly v poslední době velmi oblíbenými i u nás. Tyto klasické kynuté donuty se smaží, ale můžeme je i upéct. Tato varianta je trochu zdravější (samozřejmě záleží na tom, jaké těsto si vybereme), mini donuty ale chutnají stejně skvěle!
Chřest, ať už zelený nebo bílý, v našich kuchyních poslední dobou zdomácněl. Jeho chuť je výrazná sama o sobě a tak mu sluší jednoduché úpravy. Jednou z možností, která uspokojí i náročné strávníky, je krémová polévka z bílého chřestu. Jak na to?
Čerstvě upečené pečivo dokáže provonět celou kuchyň. Dosáhnout ale toho, aby chutnalo jako od pekaře, však bývá někdy dost zapeklité a mnohdy se u jeho pečení natrápíme. Na druhou stranu máme ale přesnou představu, co pečivo obsahuje, a můžeme si do něj přidat oblíbená semínka a po pár pečeních určitě vyladíme vše k dokonalosti.
Na velikonoční stůl patří tradiční recepty, které se těší velké oblibě. Kromě mazance, beránka a malovaných vařených vajíček, by na velikonočně prostřeném stole neměla chybět ani tradiční velikonoční nádivka.
Velikonoce jsou za dveřmi a k nim neodmyslitelně patří mazanec. Tentokrát jsme si připravili mazanec kváskový, který je jednoduchý, chuťově vynikající a vláčný vydrží několik dní. Pokud tedy nezmizí pro samou dobrotu ze stolu během pár hodin...
Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
Špenátové knedlíky s parmezánem jsou dokonalým spojením italské a německé kuchyně a lze je připravit v několika variantách. Hotové knedlíky můžeme použít jako přílohu, nebo jako samostatný chod přelité omáčkou. Dnešní verzi jsme připravili v trochu odlehčené variantě z celozrnné mouky - jak na to?
Jednou z polévek, která patří mezi tradiční polévky české kuchyně, je bezesporu krupičná polévka. Základní ingrediencí, podle které se polévka jmenuje, je krupice.
Recept na bratislavské rožky je velmi starý, poprvé se objevil už v 18. století. I v dnešní době jsou bratislavské rožky velmi oblíbené a při jejich pečení je třeba splnit určitá kritéria. Rožky se mohou plnit pouze ořechovou nebo makovou náplní, která musí tvořit minimálně 40 % z hmotnosti výrobku, v těstě musí být vysoký podíl másla (minimálně 30%) a nejdůležitější je lesklá popraskaná glazura, díky které jsou rožky právě typické. Makové rožky by měly být tvarované do podkovy a ořechové do písmene C, podle tvaru se totiž poznala jejich náplň. Bratislavský rožok se musí vyrábět ručně a bez použití chemických přípravků.