Mandlové rohlíčky


Voňavé a nadýchané kynuté rohlíčky plněné mandlovou náplní jsou tím pravým k čerstvě uvařené kávě, nebo pro nedělní odpoledne. Velikost rohlíčků záleží zcela na vás. Přípravy kynutého těsta se není třeba obávat - stačí dodržovat pár zásad, jako třeba používat čerstvé droždí a nechat těstu čas na kynutí. Pak se vám to zaručeně podaří!
Voňavé a nadýchané kynuté rohlíčky plněné mandlovou náplní jsou tím pravým k čerstvě uvařené kávě, nebo pro nedělní odpoledne. Velikost rohlíčků záleží zcela na vás. Přípravy kynutého těsta se není třeba obávat - stačí dodržovat pár zásad, jako třeba používat čerstvé droždí a nechat těstu čas na kynutí. Pak se vám to zaručeně podaří!
Porce
14 rohlíčků
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
25 minut
Suroviny
    mléko 360ml
    mouka 350g hladká špaldová
    mouka 350g celozrnná špaldová
    cukr 120g třtinový
    máslo 110g pokojové teploty
    kvasnice 40g 1 kostka
    vejce 1ks žloutek na pomazání
    vejce 1ks
    sůl 1špetka
    ořechy mandle, na posypání
Mandlová směs
    ořechy 150g mleté mandle
    máslo 80g pokojové teploty
    cukr 4lžíce moučka
Pokyny
  1. Ve vlažném mléku rozpustíme 1 lžíci třtinového cukru a rozdrobíme do něj kvasnice.
  2. Necháme vzejít kvásek (10 – 15 minut).
  3. Do mísy si prosejeme obě mouky, přidáme cukr, sůl, vejce, máslo a přilijeme vzešlý kvásek.
  4. Těsto hněteme, dokud se všechny suroviny nepropojí a nevznikne hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy.
  5. Těsto přendáme do čisté mísy a zakryjeme čistou utěrkou. Takto necháme kynout na teplém místě cca 90 minut.
  6. Na mandlovou směs si vyšleháme máslo s cukrem, jakmile bude směs nadýchaná, přimícháme mandle.
  7. Na pomoučeném vále poprášeném trochou mouky si těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na obdélník.
  8. Z obdélníku nakrájíme trojúhelníky.
  9. Lžičkou přeneseme část mandlové směsi na širší konec a od tohoto širšího konce smotáme rohlíčky ke špičce.
  10. Rohlíčky trochu zahneme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Takto připravené je potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou vody a nakonec posypeme mandlovými plátky.
  12. Pečeme 20-25 minut (podle velikosti rohlíčků) v troubě vyhřáté na 175°C.
  13. Po upečení necháme na mřížce vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*