Martinské rohlíčky


Svatomartinské rohlíčky nebo také podkovy, martiny, roháče.
Svatomartinské rohlíčky nebo také podkovy, martiny, roháče.
Porce
20 rohlíčků
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
Suroviny
    mouka 500g polohrubá
    mléko 250ml
    máslo 75g
    droždí 25g
    vejce 2ks žloutek
    cukr 2lžíce
    sůl ½lžičky
Pokyny
  1. V hrníčku si utřete droždí s cukrem, do této směsi přidejte trochu mléka a mouky.
  2. Takto připravený kvásek nechte „vyjít“ na teplém místě.
  3. Ostatní suroviny dejte do mísy, a do ní přilejte vzešlý kvásek.
  4. Těsto pořádně propracujte a dejte kynout na teplé místo.
  5. Po vykynutí těsto rozdělte na 6 bochánků, ty ještě nechte dokynout.
  6. Poté je rozválejte na tenké pláty, ty pak rozřežte na jednotlivé trojúhelníčky.
  7. Na delší stranu (odvěsnu) trojúhelníku dejte náplň a těsto sviňte do podoby rohlíčku.
  8. Jako náplň se skvěle hodí mák s povidly, hrušková povidla, nebo tvaroh, zkrátka cokoliv máte rádi.
  9. Takto připravené rohlíčky dejte na plech vyložený pečícím papírem.
  10. Povrch rohlíčků pomažte bílkem, pokud máte rádi, můžete posypat i drobenkou nebo nasekanými mandlemi.
  11. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 30-40 min na 200 °C.
  12. Vychladlé rohlíčky poprašte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*