Kváskový mazanec

Domácí kváskový mazanec

Velikonoce jsou za dveřmi a k nim neodmyslitelně patří mazanec. Tentokrát jsme si připravili mazanec kváskový, který je jednoduchý, chuťově vynikající a vláčný vydrží několik dní. Pokud tedy nezmizí pro samou dobrotu ze stolu během pár hodin...
Jáhelník

Jáhelník

Jáhly se v poslední době opět dostávají do našeho povědomí. Kromě jáhlové kaše, nebo salátů, je se jáhly hodí skvěle k přípravě tradičního staročeského receptu – jáhelníku. Chuťově připomíná rýžový nákyp. Připravit jej lze na několik způsobů, nejen v tradiční verzi s jablky a švestkami, ale také jako odlehčenou variantu a nemusíme se bát vyzkoušet jáhelník s jiným ovocem.
Bratislavské rožky

Bratislavské rožky

Recept na bratislavské rožky je velmi starý, poprvé se objevil už v 18. století. I v dnešní době jsou bratislavské rožky velmi oblíbené a při jejich pečení je třeba splnit určitá kritéria. Rožky se mohou plnit pouze ořechovou nebo makovou náplní, která musí tvořit minimálně 40 % z hmotnosti výrobku, v těstě musí být vysoký podíl másla (minimálně 30%) a nejdůležitější je lesklá popraskaná glazura, díky které jsou rožky právě typické. Makové rožky by měly být tvarované do podkovy a ořechové do písmene C, podle tvaru se totiž poznala jejich náplň. Bratislavský rožok se musí vyrábět ručně a bez použití chemických přípravků.
Domácí housky

Domácí housky

Čerstvé a dokřupava upečené housky, které jsou ještě teplé, chutají prostě skvěle!Celý dům provoněný čerstvým pečivem, čerstvé máslo a horká káva, to je ideální nedělní ráno. Tohle všechno si můžete dopřát i Vy, stačí se pustit do pečení podle receptu. Jak na to?
Smažený kapr v petrželové strouhance

Smažený kapr v petrželové strouhance

Kapr je u nás nedílnou součásti štědrovečerní tabule. Nejčastěji si jej zřejmě dopřáváme v klasickém trojobalu a s bramborovým salátem. Zajímavou variací však může být kapr obalený v petrželové strouhance. jak na to?
Perníkový dort

Perníkový dort

Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.
Indický paneer

Domácí paneer

Paneer je středně tvrdý indický sýr z plnotučného kravského mléka. Připravit si ho doma je jednodušší, než ho koupit. Jak na to?
Čaj Masala

Čaj Masala

Typickým indickým nápojem je Masala - černý čaj s mlékem a kořením. V zimních měsících prohřeje zkřehlé tělo, ale je vhodný k popíjení během celého roku. Prozradíme vám ten nejlepší recept.
Tofu halušky

Tofu halušky

Halušky s brynzou patří ke klasice slovenské kuchyně. Připravit je doma však není vůbec složité. Místo klasických bramborových, jsme se je tentokrát pokusili trochu odlehčit. Jak? Mouku jsme použili špaldovou a část nahradili tofu a na místo brynzy a slaniny jsme sáhli po špenátu se smetanou.
Svatomartinské šátečky

Svatomartinské šátečky

Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím. Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh. Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.