Sleď− ryba, která se neomrzí


Sleď patří nejen mezi nejoblíbenější a nejvíce lovené skandinávské ryby, ale je také rybou s nejpočetnějším zastoupením na Zemi. Herynek, neboli sleď obecný, žije v Atlantském a Tichém oceánu. Tato malá a velmi tučná ryba se vyskytuje v početných hejnech, která mohou čítat až 4 miliardy jedinců.

Sleď standardně dorůstá délky 45 centimetrů a váhy kolem půl kilogramu. Má tmavé, šedo-zelené protáhlé a úzké tělo se stříbrným břichem, s krátkou hřbetní ploutví a hladké skřele bez kostnatých hran.
Sledi dospívají po třech až devíti letech a patří mezi hospodářsky významné ryby. 

Sleď v gastronomii

Tuto malou a chutnou rybu můžeme sehnat čerstvou celou, jako filet, nebo naloženou v konzervě či skleničce. Maso sledě se používá k výrobě mnoha specialit. Je možné jej podávat smažené, pečené nebo grilované, v tomto případě by mělo ale být v drátěném koši, protože je jeho maso tak křehké, že má tendenci se rozpadat.
Sledí maso se také v gastronomii často používá do salátů a je vhodné pro marinování. 

Sleď se dostal už ve středověku na dánskou vánoční tabuli. Od 16. století se pod názvem Surströmmingspremiä řadí mezi vyhlášenou a oblíbenou švédskou delikatesu s nezapomenutelným sleďovým odérem. 

Proč sledě zařadit do jídelníčku?

Sledě bychom rozhodně měli zařadit do našeho jídelníčku a to v jakékoliv podobě, protože je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, které jsou blahodárné pro náš kardiovaskulární systém.
Obsahuje také značné množství vitamínu D, drobné kosti jsou navíc bohatým zdrojem vápníku.
Ostatně o důležitosti konzumace ryb je celý článek Proč je tak důležité jíst ryby?

Víte, že…

  • Největší zaznamenaná hmotnost sledě byla 1, 050 kg? 
  • Nejdelší zjištěná životnost byla 25 let?
  • Sleď a jeho jikry patří v rámci potravinového řetězce mezi potravu větších ryb? 
  • Sleď obsahuje vysoké množství tuku, a proto je jeho maso oblíbené k uzení a marinování?
  • Pod názvy – matesy, uzenáči či zavináči naleznete sledě?
  • Žije na mořském dnu a v noci se pluje k hladině?
  • Nejchutnější sledi jsou ti, kteří jsou uloveni v období tření, což je od začátku března do konce dubna?
  • Již v dávných dobách byl sleď v severní Evropě považován za vzácné koření?
  • Dříve sledě používali nejen v kuchyni, ale sloužil i jako platidlo, nebo cenný dar?
Velikonoční sleď

Velikonoční sleď

Ve Skandinávských zemích patří sleď mezi nejoblíbenější rybu. V Dánsku si našel své místo i u tradiční velikonoční tabule....

Recept - suroviny a postup
Nakládaný sleď

Nakládaný sleď

Sleď má chutné maso, které můžeme připravit na mnoho způsobů. Mezi oblíbené úpravy patří nakládání na kyselý způsob. Jakvkuchyni.cz...

Recept - suroviny a postup

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*