Seriál Těstoviny: sladké těstovinové mámení

Těstoviny používáme jako přílohu či hlavní chod v našem jídelníčku běžně. V tomto dílu seriálu Těstoviny se budeme věnovat přípravě “sladkých těstovin”. Jaké těstoviny se proto hodí a s čím naděláte v kuchyni velkou parádu? Rady, tipy a recepty na “sladké těstoviny” na Jakuchyni.cz. 

Seriál Těstoviny: sladké těstovinové mámení
Článek Seriál Těstoviny: sladké těstovinové mámení na Jakvkuchyni.cz o sladkých variantách těstovin. (Zdroj: shutterstock.com).

Mnozí z nás mají těstoviny nasladko spojené většinou s dětstvím, kdy jsme je dostávali často s tvarohem či mákem. Mohou být těstoviny nasladko součástí zdravého a vyváženého jídelníčku? Nenechte si ujít tipy a recepty na Jakvkuchyni.cz!?

Jaké těstoviny použít při přípravě těstovin nasladko?

K přípravě těstovin nasladko se hodí vesměs všechny druhy těstovin (podrobněji v článku s infografikou Průvodce světem těstovin).
Nejčastěji se v receptech uvádí široké nudle, špagety nebo makarony. Zajímavé pokrmy vykouzlíme i z cannelloni (velké trubky), nebo můžeme připravit ravioli se sladkou náplní (tvaroh, ovoce, povidla).

DOBRÉ VĚDĚT
Při přípravě těstovin dbáme na jejich uvaření al-dente, tedy na skus. Oblíbené jsou i zapečené těstoviny.

Těstoviny s grankem nemají žádnou výživovou hodnotu, ale…

Mezi úplné klasiky s nejjednodušší přípravou patří těstoviny maštěné máslem s cukrem, nebo grankem, které milují hlavně děti.
Více o cukrech v článku Milujete cukr? Všeho s mírou!

Z nutričního hlediska tento pokrm ale rozhodně nelze považovat za vhodný. Mají nízkou nutriční hodnotu (nedostatek a nepoměr některých živin) a vysoký obsah jednoduchých cukrů, které představují vysokou glykemickou nálož.

DOBRÉ VĚDĚT
Díky rychlému zvýšení glykémie může dojít k rozkolísání hladiny krevního cukru, což může vést k tomu, že nás budou brzy honit chutě a to může přispívat k rozvoji obezity. 

I tak není třeba nad přípravou těstovin nasladko hned lámat hůl…

Rady a tipy, jak si připravit těstoviny nasladko, aby byly “zdravé”?

Pokud si chceme připravit sladké těstoviny tak, aby nás dostatečně zasytily, neměli jsme po nich za chvíli hlad, ani chuť na sladké a také, aby měly dostatečnou výživovou hodnotu, je třeba dbát na to, aby výsledný pokrm obsahoval dostatek bílkovin a vlákniny díky tomu se bude cukr (glukóza) uvolňovat do krve pozvolna. Můžeme tak použít například celozrnné, nebo špaldové těstoviny.

Dalším řešením může být doplnění jídla o čerstvé ovoce. Při výběru ovoce je nejlepší vybírat to sezónní, případně můžeme použít i sušené ovoce (např. datle, švestky, rozinky).

Těstoviny nasladko a bílkoviny

Z bílkovin se k těstovinám nasladko hodí například tvaroh (měkký i tvrdý), jogurt, skyr, cottage, ricota, mascarpone, zakysaná smetana, šmakoun, vejce (do zapečených pokrmů) aj. Pokrm můžeme doplnit i hrnkem mléka, nebo kefíru (zkuste si připravit domácí vodní kefír).

Doplněním těstovin nasladko o bílkovinnou složku, kterou nejčastěji tvoří třeba tvaroh, smetana apod., můžeme připravit rozmanité recepty.

Vláknina v těstovinách nasladko pro vyváženější pokrm

Z výživového hlediska můžeme vhodnějšího pokrmu dosáhnout také dostatečným podílem vlákniny, který můžeme zajistit právě použitím celozrnných těstovin.

TIP
Jako
zdroj zdraví prospěšných tuků můžeme přidat také ořechy a semena, nebo ořechové pasty.

Koření, posypy, náplně a omáčky na těstoviny nasladko

Mezi oblíbené koření patří vanilka a skořice. K dochucení můžeme ale použít i ovocné šťávy, nebo ovocné omáčky připravené z čerstvých jahod, borůvek, meruněk aj.).

Výsledný pokrm můžeme doplnit různými posypy, třeba mákem, mletými oříšky nebo opraženou strouhankou.

TIP od Jakvkuchyni.cz: smažená strouhanka nepatří mezi zdravé a vhodné posypy, protože se v podstatě jedná o osmaženou bílou mouku doplněnou cukrem.
Pokud ale třeba v ovocných knedlících použijeme hrušky či jablka a doplníme smaženou strouhanku o mleté ořechy, získáme přeci jen o něco vhodnější alternativu.
Cílem by tedy nemělo být striktní odepírání jídel, které máme v oblibě, ale hledání cest, jak je můžeme udělat zdravější.

DOBRÉ VĚDĚT
Mák je velmi zdravý, proto při přípravě těstovin nasladko velmi vhodný. Kromě toho, že díky své konzistenci prospívá zažívacímu traktu, obsahuje velké množství vápníku – ve 100 g obsaženo až 1260 mg, tedy dvanáctkrát více než v případě mléka! Obsahuje ale celou řadu dalších prospěšných látek (více na Jakvkuchyni.cz
v článku Mák).

K doslazení pokrmu lze použít cukr, ideálně bychom ale měli vybírat nerafinované cukry, vhodnější jsou pak přírodní varianty jako med, javorový, datlový nebo třeba čekankový sirup a další typy přírodních sladidel (stévie). Pamatujme, že sladit bychom měli s rozumem. 

Jak zařadit těstoviny nasladko do jídelníčku?

Sladké pokrmy z těstovin se hodí k obědu, ideálně v kombinaci s výživově hodnotnou polévkou – např. luštěninová, vývar s masem a zeleninou, nebo jen čistě zeleninová (např. dýňová, špenátová, cuketová, zeleninový vývar atd.).

Těstoviny nasladko se ale hodí i ke snídani, zejména pokud se jedná o zapečené těstoviny. Na večeři sice není nezbytné se sacharidům vyhýbat, přesto nejsou sladká jídla večer vhodná a už vůbec ne, pokud si chceme udržet naši optimální hmotnost.

Připravte si podle receptu Jakvkuchyni.cz “zdravé těstoviny nasladko”, ideální na snídani, či oběd. Jak na to?

Zapečené těstoviny s tvarohem a jablky

Zapečené těstoviny s tvarohem a jablky

Připravte si zapečené těstoviny s tvarohem a jablky. Těstoviny nasladko se hodí na snídani, nebo i na svačinu. Jak na to prozradí...

Recept - suroviny a postup

V poslední době se také často hovoří o vhodnosti omezit konzumaci masa a alespoň 1-2x týdně zařadit do jídelníčku bezmasé jídlo.
Na závěr je důležité zmínit, že bezmasé jídlo není jen to sladké. Přestože si můžeme sladké jídlo ve vyváženém jídelníčku bez výčitek občas dopřát, neměli bychom zapomínat  do jídelníčku pravidelně zařazovat ryby a luštěniny.

Těstoviny jsou nejčastěji baleny v plastových obalech – plastových sáčcích. Ty bychom měli třídit prázdné do sběrných nádob určených na třídění plastového odpadu. Díky třídění odpadu umožňujeme jeho materiálové využití a pomáhá snižovat naši uhlíkovou stopu.

Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Těstoviny". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*