Med


Hustý, sladký a lepkavý – kdo by neznal nejznámější produkt včel – med. Lidstvo ho využívá od nepaměti nejen jako poživatinu, ale i jako posvátný pokrm a důležitou úlohu měl i v lékařství. A třeba o medovině, kvašeném alkoholickém nápoji z medu a vody, je v českých zemích dochována zmínka již z 9. století.

sklenička s medem

Z pohledu legislativy je med definován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z fruktózy, glukózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar), výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice), nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech.


Jaké jsou druhy medu?

Med lze dělit podle původu (květový, medovicový) a podle způsobu získání a úpravy. 

  • Květový med včela získává na květních i mimokvětních částech rostlin. Tento med světlé barvy obsahuje i bílkoviny rostlinného původu.

  • Medovicový med (někdy zvaný též lesní) vzniká jako vedlejší produkt činností některých mšic.
    Ty nabodávají listy nebo jehlice stromů, vysávají rostlinnou šťávu a zužitkovávají z ní pro svou potřebu pouze bílkoviny. Zbylou rostlinnou šťávu, bohatou na cukry, vystřikují ve formě kapének na povrch listů nebo jehlic. A právě tyto kapénky sbírají včely jako medovici.
    Medovicový med je tmavý, silně aromatický, obsahuje minimální množství bílkovin, ale vyšší množství rostlinných silic a minerálních látek (draslík, hořčík, železo, mangan, zinek), než med květový.


Med dále dělíme dle rostlinného původu na: řepkový, akátový, malinový, pohankový, vřesový, jetelový, slunečnicový, lipový.

V medech bylo dále zjištěno vysoké množství různých aromatických a biologicky aktivních látek.

Jak skladovat med?

Med je ideální skladovat v temnu a chladu (nejlépe při 14 °C). Pokud chceme ochránit med před krystalizací, která ale neovlivňuje jeho kvalitu, můžeme ho zamrazit. 

Ke ztrátám cenných látek však může dojít při rozpouštění medu. Je nesmírně důležité, aby med nebyl zahříván přímo, ale prostřednictvím vody (vodní lázně – max. do 40 °C) nebo přes ohřívaný vzduch a po celou dobu byl pravidelně promícháván.

Jak poznáme pravý med?

Jelikož je med jednou z nejčastěji falšovaných potravin, je potřeba obezřetnosti při jeho nákupu. Nejlepší variantou je nakupovat med přímo od včelaře.

TIP č. 1

Kvalitu medu můžeme ověřit jednoduchým způsobem – do sklenice s vodou dáme lžíci medu. Pokud med udrží svou formu a spadne na dno jako celek, jedná se o pravý med.

TIP č. 2

Při nákupu je možné otočit sklenici dnem vzhůru a sledovat, jak rychle se bublina zpod víčka přemístí ke dnu. Pokud se tak stane v mžiku, je to podezřelé.

Léčivé účinky medu – jaké jsou a jak med použít?

Prevence: pro uchování pevného zdraví se doporučuje denně užít jednu polévkovou lžíci medu (pro děti poloviční dávku).  Protože med obsahuje i poměrně silné kyseliny dráždící sliznici jícnu a žaludku, může vyvolat pálení žáhy. Je proto vhodnější použít med rozpuštěný v tekutině – nejlépe rozpuštěný ve vlažné vodě.

Zažívací potíže: med působí proti nadýmání, zácpě, průjmu, ale i proti zánětům a na vředy. Stačí podávat roztok (med s vlažnou vodou) ráno nalačno zhruba půl hodiny před snídaní.

Nespavost, nervozita, podrážděnost, neklidný spánek: pomoci může roztok (med s vlažnou vodou) podávaný spíše ve večerních hodinách před spaním. TIP: pokud rozmícháme med ve vlažném mléce, dojde k pomalejšímu vstřebávání a prodloužení zklidňujícího účinku.

Hojení ran a popálenin: pokud svým rozsahem nevyžadují speciální lékařské ošetření, stačí po ochlazení potřít postižené místo medem a několikrát za den tento proces opakovat.

Nemoci dýchacích cest: lipový čaj s medem je nejosvědčenějším lékem našich předků. POZOR! Aby byl med účinný, je potřeba ho přidávat až do zchladlého čaje (okolo 40 °C). Pokud ho dáme do vařícího čaje, zničíme jeho termolabilní biologicky aktivní látky.

Kdy med nepomáhá?

Med má vysokou energetickou hodnotu, proto je třeba započítat jeho konzumaci do celkového energetického příjmu.
Na množství konzumace medu by si měly dát pozor osoby s nadváhou a obezitou. Konzumace medu není vhodná pro pacienty s diabetem a pro vysoký obsah fruktózy by jej měli konzumovat s mírou i pacienti s onemocněním jater. 

Konzumace medu se pro riziko rozvoje botulismu nedoporučuje u dětí do věku 1 roku.

Autorem článku je tým nutričních terapeutek Nutrifit

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*