Zmrzlina z lesního ovoce s banánovou pusinkou

Léto se přiblížilo mílovými kroky. Pojďte se společně osvěžit a podlehněte kouzlu zmrzliny připravené doma. Že je její příprava náročná a potřebujete přístroj na výrobu? Vůbec ne. Dnes si ukážeme, jak lze jednoduše připravit zdravou zmrzlinu s využitím mraženého ovoce.
Léto se přiblížilo mílovými kroky. Pojďte se společně osvěžit a podlehněte kouzlu zmrzliny připravené doma. Že je její příprava náročná a potřebujete přístroj na výrobu? Vůbec ne. Dnes si ukážeme, jak lze jednoduše připravit zdravou zmrzlinu s využitím mraženého ovoce.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
6 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Zmrzlina
    ovoce 500g lesní, mražené
    smetana 380g zakysaná
    sirup 3lžíce javorový
Banánové sněhové pusinky
    vejce 3ks bílek
    cukr 150g krupicový
    banán 1/2hrnku lyofilizované plátky
    sůl 1špetka
    aroma banánové
Pokyny
  1. Ze zakysané smetany oddělíme 1,5 kelímku a dáme na 2 hodiny do mrazáku.
  2. Jakmile je smetana částečně zmražená, vložíme ji spolu s mraženým ovocem do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem na led.
  3. Přidáme javorový sirup a postupně přidáváme i nezmrzlou zakysanou smetanu.
  4. Robot několikrát zapneme, setřeme hmotu stěrkou ze stěn a opět promixujeme.
  5. Takto postupujeme, dokud nezískáme krémovou zmraženou hmotu.
  6. Přelijeme ji do nádoby vyložené pečicím papírem a ještě na 15 minut dáme zamrazit do mrazáku. Můžeme také ihned podávat.
Banánové pusinky
  1. Troubu předehřejeme na 120 °C.
  2. Lyofilizované banány v robotu rozmixujeme na jemný prášek.
  3. Do hrnce připravíme vodu a vaříme.
  4. V kovové nebo skleněné míse smícháme bílky a citronovou šťávou a šleháme do nepříliš hustého sněhu.
  5. Postupně přidáváme po třetinách cukr. Jakmile bude sníh hustý, přidáme několik kapek banánového aroma a prášek z banánů. Šleháme, dokud se nezačnou tvořit špičky a při překlopení nádoby nezůstane sníh v míse.
  6. Do potravinářského sáčku vložíme cukrářskou špičku, sáček naplníme sněhem a na plech vyložený pečicím papírem vytváříme pusinky.
  7. Sušíme je ve vyhřáté troubě. Nejprve hodinu při 120 °C, pak snížíme teplotu na 100 °C a sušíme je další hodinu.
  8. Během sušení otevřeme několikrát troubu, aby z ní unikla vlhkost a pusinky nepopraskaly.

Zmrzlinu nedávejte mrazit na dlouhou dobu, vytvoří se v ní krystalky vody a nebude tak jemná a krémová. Při práci si robotem zkontrolujte, jestli zvládne rozsekat led či mražené potraviny.

Recept připravila blogerka Alena Přichystalová

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*