Zmrzlina z lesního ovoce s banánovou pusinkou


Léto se přiblížilo mílovými kroky. Pojďte se společně osvěžit a podlehněte kouzlu zmrzliny připravené doma. Že je její příprava náročná a potřebujete přístroj na výrobu? Vůbec ne. Dnes si ukážeme, jak lze jednoduše připravit zdravou zmrzlinu s využitím mraženého ovoce.
Léto se přiblížilo mílovými kroky. Pojďte se společně osvěžit a podlehněte kouzlu zmrzliny připravené doma. Že je její příprava náročná a potřebujete přístroj na výrobu? Vůbec ne. Dnes si ukážeme, jak lze jednoduše připravit zdravou zmrzlinu s využitím mraženého ovoce.
Porce
6 porcí
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
bez vaření
Suroviny
Zmrzlina
    ovoce 500g lesní, mražené
    smetana 380g zakysaná
    sirup 3lžíce javorový
Banánové sněhové pusinky
    vejce 3ks bílek
    cukr 150g krupicový
    banán 1/2hrnku lyofilizované plátky
    sůl 1špetka
    aroma banánové
Pokyny
  1. Ze zakysané smetany oddělíme 1,5 kelímku a dáme na 2 hodiny do mrazáku.
  2. Jakmile je smetana částečně zmražená, vložíme ji spolu s mraženým ovocem do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem na led.
  3. Přidáme javorový sirup a postupně přidáváme i nezmrzlou zakysanou smetanu.
  4. Robot několikrát zapneme, setřeme hmotu stěrkou ze stěn a opět promixujeme.
  5. Takto postupujeme, dokud nezískáme krémovou zmraženou hmotu.
  6. Přelijeme ji do nádoby vyložené pečicím papírem a ještě na 15 minut dáme zamrazit do mrazáku. Můžeme také ihned podávat.
Banánové pusinky
  1. Troubu předehřejeme na 120 °C.
  2. Lyofilizované banány v robotu rozmixujeme na jemný prášek.
  3. Do hrnce připravíme vodu a vaříme.
  4. V kovové nebo skleněné míse smícháme bílky a citronovou šťávou a šleháme do nepříliš hustého sněhu.
  5. Postupně přidáváme po třetinách cukr. Jakmile bude sníh hustý, přidáme několik kapek banánového aroma a prášek z banánů. Šleháme, dokud se nezačnou tvořit špičky a při překlopení nádoby nezůstane sníh v míse.
  6. Do potravinářského sáčku vložíme cukrářskou špičku, sáček naplníme sněhem a na plech vyložený pečicím papírem vytváříme pusinky.
  7. Sušíme je ve vyhřáté troubě. Nejprve hodinu při 120 °C, pak snížíme teplotu na 100 °C a sušíme je další hodinu.
  8. Během sušení otevřeme několikrát troubu, aby z ní unikla vlhkost a pusinky nepopraskaly.

Zmrzlinu nedávejte mrazit na dlouhou dobu, vytvoří se v ní krystalky vody a nebude tak jemná a krémová. Při práci si robotem zkontrolujte, jestli zvládne rozsekat led či mražené potraviny.

Recept připravila blogerka Alena Přichystalová

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*