Velikonoční vláčný kynutý věnec

Zkusme letos na sváteční stůl přinést něco nového a neobvyklého. Velikonoční věnec z kynutého těsta je nejen nádhernou ozdobou, ale také chutným pokrmem, který zpestří velikonoční tabuli a potěší všechny milovníky sladkých dobrot. A co je nejlepší? Věnec můžeme ozdobit podle naší fantazie - použít můžeme mašle, kraslice a další dekorace. Připravme se na nadcházející svátky s originálním receptem na velikonoční věnec z kynutého těsta podle Jakvkuchyni.cz!
Zkusme letos na sváteční stůl přinést něco nového a neobvyklého. Velikonoční věnec z kynutého těsta je nejen nádhernou ozdobou, ale také chutným pokrmem, který zpestří velikonoční tabuli a potěší všechny milovníky sladkých dobrot. A co je nejlepší? Věnec můžeme ozdobit podle naší fantazie - použít můžeme mašle, kraslice a další dekorace. Připravme se na nadcházející svátky s originálním receptem na velikonoční věnec z kynutého těsta podle Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 věnec
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 300g polohrubá
    mléko 150ml vlažné
    mouka 100g hladká
    máslo 100g
    cukr 80g krupice
    droždí 30g
    vejce 4ks žloutky a na potření
    citrón 1ks citronová kůra
    vanilkový cukr 1balíček nebo přímo vanilkový lusk
    rum 1malý panák
    rozinky 1velká hrst
    mandle hrst blanšírované, nasekané
Pokyny
  1. Část mléka lehce ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké!), přidáme do něj lžíci cukru, zamícháme a rozdrobíme do něj droždí.
  2. Poté necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).
  3. Do velké mísy prosejeme mouku, dále přimícháme sůl, vanilku, zbytek cukru, citronovou kůru, vejce, zbylé mléko, rozinky, rum a mandle.
  4. Nakonec přilijeme také kvásek a změklé máslo.
  5. Vypracujeme těsto - pokud máme k dispozici robota, je to velké ulehčení práce.
  6. Těsto necháme kynout asi 80 minut na teplém místě., mělo by zdvojnásobit objem.
  7. Těsto ještě jednou krátce propracujeme.
  8. Poté jej rozdělíme na 3 části, ze kterých vyválíme asi 50 cm dlouhé prameny, které zapleteme jako cop.
  9. Zapletený cop nakonec zatočíme a spojíme, abychom vytvořili kruh. Ten přendáme na plech vyložený pečicím papírem a doprostřed dáme malou zavařovací sklenici.
  10. Upletený věnec necháme další hodinu kynout na plechu - v troubě by již neměl zvětšovat objem, jinak hrozí, že popraská.
  11. Nakonec jej potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut a poté snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme dalších 20 minut.

TIP od Jakvkuchyni.cz: propečenost zkontrolujeme špejlí - zapíchneme ji do těsta a to se nesmí na špejli lepit.

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojové kartony. Správně je třídíme do oranžového kontejneru, někde se třídí v rámci tzv. vícekomoditního sběru s jiným druhem odpadu. Před vytříděním je důležité obaly vždy vyprázdnit, sešlápnout či zmáčknout, abychom zmenšili objem, naopak plastová víčka nevadí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*