Škvarkové placky s mákem


Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
Porce
10 kusů
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
25 minut
Suroviny
    škvarky 250 g mleté nebo pokrájené najemno
    mléko 4lžíce
    mák 2-3lžíce celý
    sůl 1/2lžička
    vejce 1ks na potření
    mák na posypání
Pokyny
  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme jemně pomleté nebo nakrájené škvarky, sůl, prášek do pečiva, mák a promícháme.
  2. Přidáme vejce a dle potřeby mléko.
  3. Z hmoty vypracujeme vláčné těsto a necháme cca 30 minut odležet v chladnu.
  4. Poté těsto vyválíme na válec cca 4 cm silný a odkrajujeme z něj stejné kousky, ze kterých vytvarujeme koule o velikosti golfového míčku.
  5. Klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Kuličky jemně splácneme dlaní, aby byly vysoké zhruba 1 cm.
  7. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
  8. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 20 – 25 minut.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*