Snídaně, na kterou se budete těšit od večera! Podávejte s čerstvým pečivem. Vejce Benedikt jsou také oblíbeným jídlem pro brunch.
|
Snídaně, na kterou se budete těšit od večera! Podávejte s čerstvým pečivem. Vejce Benedikt jsou také oblíbeným jídlem pro brunch.
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
15 minut
|
![]() |
Chod
|
Suroviny
Holandská omáčka
žloutek
3ks
citrónová šťáva
1lžíce
vinný ocet
1lžička
voda
20ml
máslo
150g
sůl
1špetka
|
Pokyny
Holandská omáčka
- Širší kastrůlek napustíme asi do poloviny vodou a dáme ji na plotnu vařit. Do střední kovové či skleněné misky vložíme vejce, citronovou šťávu, ocet, vodu a pomocí metly lehce prošleháme. Máslo dáme v menším kovovém hrnku rozpustit na další plotnu.
- Misku s vejci vložíme na kastrůlek s vroucí vodou, čímž vytvoříme takzvané vaření ve vodní lázni, a pomocí metly dále šleháme vejce do teplé husté pěny a trochu je osolíme. Když vejce zhoustnou, sundáme mísu z vodní lázně a ihned za stálého šlehání pomalu přiléváme horké máslo.
- Výsledná omáčka vypadá jako teplá, lesklá, hladká, a hlavně hustá pěna. Ke konci šlehání ji ještě dosolíme.
- Po dokončení ji odstavíme na teplejší místo, přikrytou fólií. Omáčku znovu neohříváme, mohla by se rychle srazit.
Toast
- Na talíř položíme teplý toast, na něj dva plátky opečené šunky, dvě zastřená vajíčka, vařená tři minuty v octem okyselené vodě.
- Vajíčka přelijeme silnou vrstvou čerstvě připravené holandské omáčky.
- Nakonec nameleme na omáčku trochu černého pepře a ihned podáváme.
I při přípravě brunchové klasiky můžeme myslet na třídění. Obaly od vajec (papírová plata) vytřídíme do kontejneru označeného modrou samolepkou. Obal od toastového chleba je také plastový, takže ho vytřídíme do kontejneru na plasty.