Mrkvance z Vysočiny


Jsou alternativou klasických koblih, kterou můžete připravit třeba jako chuťově zajímavý nedělní dezert.
Jsou alternativou klasických koblih, kterou můžete připravit třeba jako chuťově zajímavý nedělní dezert.
Porce
10 mrkvanců
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
    mléko 200ml
    máslo 100g nebo Hera
    fenykl 20zrnek
    droždí 35g
    žloutek 2ks
Na náplň
    mrkev 200g
    máslo 50g
Pokyny
  1. Semínka fenyklu rozemelte nebo roztlučte v hmoždíři.
  2. Máslo dejte do kastrůlku, na teple rozpusťte a pak nechte zchladnout, aby bylo vlažné.
  3. Z droždí, vlažného mléka a jedné lžíce cukru zadělejte kvásek a nechte ho vzejít na teplém místě.
  4. Pak k němu přisypte mouky, cukr, rozdrcený fenykl, přidejte žloutky, trošku soli a na závěr rozpuštěné máslo.
  5. Vypracujte hladké těsto a nechte jej vykynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.
  6. Mezitím očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno.
  7. Přidejte k ní krupicový i vanilkový cukr, promíchejte a dejte podusit asi na 10 minut na rozpuštěné máslo, poté nechte vychladnout.
  8. Z vykynutého těsta postupně odkrajujte lžící kousky, do nichž vždy vložte trochu náplně a pak je zabalte jako bochánky.
  9. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem dostatečně daleko od sebe, protože ještě nabydou.
  10. Potřete je rozpuštěným sádlem a nechte ještě čtvrthodiny stát, aby dokynuly.
  11. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Pečte 15-20 minut, dokud bochánky nezezlátnou. Ještě teplé je pocukrujte a můžete podávat.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*