Pórkovo-bramborový krém s ředkvičkami

Ukrývá vaše lednice zbytek bramborové kaše ze včerejšího oběda? Výborně! Vyzkoušejte si připravit lahodný krém na smetaně, bílém víně s česnekem a ředkvičkami. Díky rychlému receptu předcházíme plýtvání jídlem a nemusíme tak zbytečně vyhazovat potravinové zbytky, navíc si výborně pochutnáme!
Ukrývá vaše lednice zbytek bramborové kaše ze včerejšího oběda? Výborně! Vyzkoušejte si připravit lahodný krém na smetaně, bílém víně s česnekem a ředkvičkami. Díky rychlému receptu předcházíme plýtvání jídlem a nemusíme tak zbytečně vyhazovat potravinové zbytky, navíc si výborně pochutnáme!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Doba vaření
15 minut
Suroviny
    vývar 2l zeleninový
    smetana 200ml
    víno 60ml bílé
    máslo 60g
    česnek 3stroužky
    pórek 1ks
    cibule 1ks
    olivový olej 1lžíce
    řeřicha na ozdobu
    ředkvička na ozdobu
Pokyny
  1. V hrnci rozpálíme olivový olej.
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, přidáme do hrnce a restujeme.
  3. Česnek nakrájíme také na plátky a přidáme ho k cibuli. Necháme zesklovatět.
  4. Do hrnce přidáme máslo.
  5. Nachystáme si pórek - do polévky využijeme bílý střed. Ten rozřízneme na dvě poloviny, důkladně je umyjeme, nakrájíme na plátky a přidáme do hrnce.
  6. Zbytky kořene vyhodíme do bioodpadu a listy můžeme využít k ochucení oleje.Vše promícháme a necháme směs restovat.
  7. Následně přilijeme bílé víno a necháme vyvařit alkohol.
  8. Směs zalijeme zeleninovým vývarem a polévku přivedeme k varu.
  9. Polévku zahustíme studenou bramborovou kaší pomocí metličky a mícháme na mírném ohni.
  10. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. 
  11. Pomocí mixéru polévku rozmixujeme do hladkého krému. 

TIP od Jakvkuchyni.cz: hotovou polévku ozdobíme nakrájenou ředkvičkou, řeřichou a troškou oleje. Ten si můžeme vyrobit z listů z pórku, staršího salátu a směsi bylinek dle chuti.

Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Také si pokaždé lámete hlavu s tím, kam vyhodit obal od másla? Ten papírový může být vyrobený z papíru a z hliníku a třídit jej bohužel nelze. Jedná se o kompozitní obal, jehož vrstvy od sebe nelze jednoduše oddělit, proto patří do směsného odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*