Chřestový krém


Sezóna chřestu je tady. S chutí do něj! Díky svým cenným látkám patří mezi super potraviny. Snad nejznámějším pokrmem z chřestu je chřestový krém. Jeho příprava je velice jednoduchá a rychlá, chřest se nemusí loupat a pochutná si na něm celá rodina.
Sezóna chřestu je tady. S chutí do něj! Díky svým cenným látkám patří mezi super potraviny. Snad nejznámějším pokrmem z chřestu je chřestový krém. Jeho příprava je velice jednoduchá a rychlá, chřest se nemusí loupat a pochutná si na něm celá rodina.
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
Suroviny
    zeleninový vývar 800ml nebo vývar z chřestu
    chřest 500g zelený
    šlehačka 100ml 33%
    máslo 40g
    šalotka 2ks
    česnek 2stroužek
    citrón 1/2ks šťáva z poloviny citrónu
    studená voda s ledem v míse
Pokyny
  1. Z chřestu odřízneme asi 3 poslední centimetry (dřevnaté konce).
  2. Do většího hrnce nalijeme vývar nebo vodu, přivedeme k varu a chřest v ní 3 – 5 minut povaříme (aby byl poloměkký).
  3. Uvařený chřest vyndáme a dáme do nachystané vody s ledem, aby neztratil barvu.
  4. Vývar si uschováme ještě na pozdější využití.
  5. Z části chřestů odkrojíme špičky a zbytek nakrájíme na menší kousky.
  6. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nahrubo nakrájenou šalotku a restujeme, dokud nezměkne.
  7. Ke konci přidáme i celé oloupané stroužky česneku.
  8. Do tohoto základu přidáme nakrájené kousky chřestu (bez špiček) a restujeme.
  9. Tuto restovanou směs poté přendáme do výkonného mixeru a přiléváme vývar, který jsme si odložili.
  10. Vše rozmixujeme dohladka a vývar přidáváme podle toho, jak hustý krém si přejeme mít.
  11. Vzniklý krém přepasírujeme přes sítko a vrátíme do hrnce.
  12. Zahříváme a přidáme šlehačku, citron, sůl a pepř dle chuti.
  13. Krém naservírujeme na talíř a dozdobíme špičkami chřestu a posypeme strouhaným parmezánem.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*