Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví patří mezi vánoční klasiku, která potěší každého milovníka chutí ořechů. Jeho příprava je navíc neuvěřitelně jednoduchá – zvládne ji každý i bez zkušeností s pečením. Dopřejte si rychlé a poctivé cukroví, které provoní celý byt vanilkou a rumem. Připravte si Masarykovo cukroví podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Masarykovo cukroví patří mezi vánoční klasiku, která potěší každého milovníka chutí ořechů. Jeho příprava je navíc neuvěřitelně jednoduchá – zvládne ji každý i bez zkušeností s pečením. Dopřejte si rychlé a poctivé cukroví, které provoní celý byt vanilkou a rumem. Připravte si Masarykovo cukroví podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
40 ks
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    ořechy 170g lískové
    mouka 300g hladká
    máslo 200g
    cukr 100g moučka
    vejce 1ks žloutek
    rum
    moučkový cukr na obalení
Pokyny
  1. Ořechy nasucho opražíme na pánvi. Poté je přendáme do mističky a zalijeme vodou, nebo ještě lépe rumem, a necháme alespoň hodinu marinovat (můžeme ale klidně i déle). Marinované ořechy necháme okapat.
  2. V míse smícháme mouku, špetku vanilky, změklé máslo, cukr, žloutek a ořechy.
  3. Ze všech surovin vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme 4 válečky o průměru cca 4 cm. Válečky poté zabalíme do fólie a uložíme na noc do lednice.
  4. Druhý den válečky nakrájíme na cca 0,5 cm silné plátky. Aby se nám s těstem dobře pracovalo, je třeba mít těsto vychlazené a ztuhlé, a také použít ostrý nůž.
  5. Nakrájené plátky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut, aby získaly lehce narůžovělou barvu. Ještě teplá kolečka obalujeme v moučkovém cukru.

Obaly od másla, mouky, cukru a vanilky třídíme podle materiálu: papírové obaly do kontejneru označeného modrou samolepkou, obaly z plastů do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Vaječné skořápky vyhodíme do bioodpadu, pokud máme tuto možnost. Zbytky těsta nebo pečicí papír znečištěný tukem patří do směsného odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*