Koláč z křehkého těsta s broskvemi a malinami


Svěží koláč plný barev a vůní. Pokud Vás tlačí čas, sáhněte po hotovém křehkém těstě v obchodě. Chcete-li si užít přípravu koláče od samého začátku, připravte si těsto vlastní. Vůně másla spolu s letním ovocem Vám bude tou pravou odměnou.
Svěží koláč plný barev a vůní. Pokud Vás tlačí čas, sáhněte po hotovém křehkém těstě v obchodě. Chcete-li si užít přípravu koláče od samého začátku, připravte si těsto vlastní. Vůně másla spolu s letním ovocem Vám bude tou pravou odměnou.
Porce
koláčová forma, 30 cm
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 40 minut
Suroviny
Domácí těsto
    sůl 1lžička
    máslo 100g
    žloutek 1ks
    voda 50ml
Ovocná náplň
    broskve 4ks
    maliny 1hrst
    cukr 3lžíce
    vanilkový extrakt 1lžička
    mandle 3lžíce
Pokyny
  1. Nejprve si připravte křehké těsto: v míse smíchejte mouku spolu s cukrem, solí a máslem. Prsty propojte všechny suroviny a vytvořte tak směs připomínající drobenku.
  2. K těstu přidejte žloutek a vodu.
  3. Dřevěnou vařečkou nebo stěrkou spojte všechny suroviny dohromady. V té chvíli, kdy těsto drží pohromadě, přicházejí na řadu Vaše ruce. Pokud těsto přepracujete, vytratí se ona křehkost, o kterou jde.
  4. Vypracujte z těsta kouli, kterou dejte chladit do lednice minimálně na 1 hodinu. Při přípravě těsta je třeba pracovat rychle!
  5. Mezitím máte čas na přípravu ovocné náplně: Omyté broskve nakrájejte na měsíčky a smíchejte je s cukrem, škrobovou moučkou a vanilkovým extraktem. Nakonec k broskvím přidejte také čerstvé maliny a celou směs odložte stranou.
  6. Vychlazené těsto rozválejte na tenkou placku o průměru asi 30 cm.
  7. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem tak, aby okraje těsta přesahovaly přes okraj formy.
  8. Připravenou směs ovoce rozprostřete na těsto a z přesahujícího těsta vytvořte okraj koláče. Tyto okraje potřete rozšlehaným vajíčkem.
  9. Koláč posypejte plátkovými mandlemi a vložte jej do předehřáté trouby. Pečte na 160 °C asi 50 minut, dokud jeho okraje nebudou krásně zlatavé.
  10. Koláč podávejte ještě teplý.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*