Fazolová pomazánka


Luštěniny na našem stole stále nejsou tak často, jak to doporučují odborníci. S touto pomazánkou je propašujete dětem i dospělým, pro které můžete připravit extra pikantní verzi.
Luštěniny na našem stole stále nejsou tak často, jak to doporučují odborníci. S touto pomazánkou je propašujete dětem i dospělým, pro které můžete připravit extra pikantní verzi.
Porce
200 g
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny
Suroviny
    fazole 150g
    jedlá soda 1lžička
    tahini 30g sezamová pasta
    citrón 1/4ks
    česnek 1stroužek
    chili peperonchini sůl, pepř
Pokyny
  1. Fazole dejte přes noc namočit do studené vody.
  2. Druhý den vodu vylijte, natočte novou, přidejte lžičku sody a vařte asi 2 hodiny. Vylijte vodu a nechte fazole vystydnout.
  3. Rozmixujte fazole s trochou studené vody.
  4. Přidejte tahini, stroužek česneku a slunečnicová semínka, rozmixujte a poté dochuťte podle vlastních preferencí solí, pepřem a chili.
  5. Vymačkejte citron a naposledy zamíchejte směs mixérem.
  6. Před podáváním polijte olivovým olejem.
  7. Pokud pomazánku nespotřebujete hned, polijte ji zbylým olejem, aby neosychala a skladujte v lednici.
  8. Jedlá soda se přidává do vody proto, aby se luštěniny rychleji uvařily a poté tolik nenadýmaly.
  9. Nevýhodou však zůstává, že soda poškozuje vitamíny skupiny B, proto pokud jste na pravidelné porce luštěnin zvyklí a již vás nenadýmají, sodu omezte.
  10. Doporučuji ji nepřidávat, pokud vaříte fazole, které použijete v malém množství jako doplněk jiného jídla.
  11. Pomazánka se dá použít také jako dip k zelenině a v této formě může být zdravou alternativou „večerního mlsání“ například u televize.
  12. Na svačinu jezte pomazánku s kusem celozrnného pečiva a zeleninou.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*