Dort Šarlota


Dort Šarlota je jeden z nejjednodušších, ale velmi efektních dezertů. Poznáte jej podle toho, že je kolem dokola obložený cukrářskými piškoty. Základem je lehký nadýchaný krém, který můžeme připravit ze šlehačky, tvarohu, zakysané smetany nebo mascarpone. Na horní část dortu pak patří spousta čerstvého ovoce. Pokud jej navíc ozdobíme po obvodu mašlí, hned máme krásný dárek třeba pro blížící se Svátek matek!
Dort Šarlota je jeden z nejjednodušších, ale velmi efektních dezertů. Poznáte jej podle toho, že je kolem dokola obložený cukrářskými piškoty. Základem je lehký nadýchaný krém, který můžeme připravit ze šlehačky, tvarohu, zakysané smetany nebo mascarpone. Na horní část dortu pak patří spousta čerstvého ovoce. Pokud jej navíc ozdobíme po obvodu mašlí, hned máme krásný dárek třeba pro blížící se Svátek matek!
Porce
10-12 porcí
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
12 h (doba chlazení)
Suroviny
    tvaroh 500g polotučný ve vaničce
    ovoce 300g čerstvé na ozdobu
    Mascarpone 250g
    želatina 6plátek
    cukr moučka 4lžíce
    studená voda 3lžíce
    piškoty 2balení cukrářské (cca 30 ks)
Pokyny
  1. Dno a obvod formy si vyložíme cukrářskými piškoty. (Použijeme formu s odnímatelným dnem nebo rozevíracím obvodem).
  2. Aby piškoty lépe stály, seřízneme na jedné straně (dolní) konce piškotů a po obvodu skládáme pocukrovanou stranou ven.
  3. Želatinové plátky ponoříme do 3 lžic studené vody a necháme je 10 minut nabobtnat.
  4. Mezitím si prošleháme mascarpone s tvarohem a moučkovým cukrem.
  5. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme z něj semínka, která přidáme do tvarohové směsi.
  6. Jakmile bude směs hladká, přilijeme smetanu, zvýšíme otáčky a vyšleháme do hladké směsi.
  7. Nabobtnalou želatinu spolu s vodou pomalu zahřejeme na plotně, za stálého míchání necháme rozpustit, ale nesmí se vařit.
  8. Do rozpuštěné želatiny přidáme 2 lžíce krému a důkladně rozmícháme metličkou.
  9. Poté želatinu přelijeme zpět do zbytku náplně, promícháme a vše nalijeme do připravené formy s piškoty.
  10. Necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.
  11. Poté dozdobíme čerstvým ovocem, převážeme mašlí a můžeme podávat.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*