Domácí přesnídávky jsou nejen chutné, ale i praktické – uchováme si v nich kousek léta a přesně víme, co svým dětem nebo sobě servírujeme. Meruňky a broskve se skvěle doplňují a s trochou jablka vytvoří dokonale jemnou, přirozeně sladkou chuť bez potřeby přidaného cukru. Připravte si domácí meruňkovo-broskvovou přesnídávku podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Domácí přesnídávky jsou nejen chutné, ale i praktické – uchováme si v nich kousek léta a přesně víme, co svým dětem nebo sobě servírujeme. Meruňky a broskve se skvěle doplňují a s trochou jablka vytvoří dokonale jemnou, přirozeně sladkou chuť bez potřeby přidaného cukru. Připravte si domácí meruňkovo-broskvovou přesnídávku podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
cca 5 menších skleniček
|
![]() |
Doba přípravy
30 minut
|
![]() |
Chod
|
Suroviny
meruňky
500g
zralé
broskve
500g
zralé
voda
50ml
na podlití
jablko
1ks
citrónová šťáva
1lžíce
|
Pokyny
- Ovoce omyjeme a očistíme - meruňky a broskve vypeckujeme (pokud chceme jemnější konzistenci, oloupeme je).
- Jablko omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřince.
- Ovoce nakrájíme na menší kousky a přendáme ho do hrnce.
- Přidáme vodu a citronovou šťávu.
- Ovoce pozvolna vaříme, dokud není měkké.
- Bude to trvat asi 15 minut.
- Když je ovoce měkké, rozmixujeme ho na hladké pyré.
- Pokud je směs příliš hustá, můžeme ji rozředit malým množstvím vody. Pokud budeme přesnídávku doslazovat, přidáme nyní cukr a za stálého míchání ho necháme zcela rozpustit.
- Horkou přesnídávku plníme do čistých a sterilizovaných sklenic.
- Pokud plánujeme přesnídávky uchovávat delší dobu, je lepší je zavařit - do pekáče dáme utěrku a vyskládáme na ni přesnídávky (nesmí se navzájem dotýkat) a dolijeme do něj vodu, aby sahala asi do 1/2 výšky sklenic.
- Plech vložíme do studené trouby a nastavíme teplotu 170°C.
- Přesnídávky zavařujeme asi 50 minut.
- Poté je necháme v pomalu chladnout.
TIP od Jakvkuchyni.cz: pokud použijeme sladké ovoce, není třeba do přesnídávky přidávat cukr.
Skleničky od přesnídávek po použití důkladně vymyjeme a můžeme je použít znovu nebo vytřídit do kontejneru na sklo (zelená nebo bílá nádoba podle barvy skla). Víčka patří do kovového odpadu – ideálně do sběrné nádoby na kovy. Slupky a jadřince vytřídíme do bioodpadu, pokud tuto možnost máme.