Jedním z nejvíce oblíbených jídel italské kuchyně jsou  špagety s červenou omáčkou - to je sázka na jistotu. Klíčem k dokonalé chuti, podobné pravým boloňským špagetám, je u tohoto receptu čas. Pomalu tažená omáčka s vínem, mlékem, zeleninou a kvalitním hovězím masem vytvoří bohatou a vyváženou chuť - připravte si boloňské špagety jako z italské restaurace podle receptu od Jakvuchyni.cz!    
|  | 
Jedním z nejvíce oblíbených jídel italské kuchyně jsou  špagety s červenou omáčkou - to je sázka na jistotu. Klíčem k dokonalé chuti, podobné pravým boloňským špagetám, je u tohoto receptu čas. Pomalu tažená omáčka s vínem, mlékem, zeleninou a kvalitním hovězím masem vytvoří bohatou a vyváženou chuť - připravte si boloňské špagety jako z italské restaurace podle receptu od Jakvuchyni.cz!     | 
|   | 
Porce     
4 porce     |   | 
Doba přípravy     
25 minut     |   | 
Chod     | 
Suroviny
| 
hovězí maso
500g
mleté
 
víno
200ml
bílé, suché
 
mléko
200ml
plnotučné
 
rajčata
1ks
konzerva, drcená
 
celer
2řapíky 
 
mrkev
2ks
středně velká
 
rajčatový protlak
2lžíce 
 
cibule
1ks
středně velká
 
vývar
hovězí, nebo voda na podlévání
 
muškátový oříšek
1špetka 
 
parmazán
k podávání
 | 
Pokyny    
- Do hlubší pánve dáme trochu oleje a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Mrkev a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na malé kousky. Když je cibule hotová, přidáme mrkev a celer a asi 2 minuty restujeme.
- Pak přidáme maso, které osolíme ho a opepříme. Vařečkou maso rozdělíme na kousky a orestujeme ho.
- Když je maso opečené, přidáme mléko a za stálého míchání vaříme, dokud se mléko neodpaří.
- Přidáme špetku muškátového oříšku a přilijeme víno.
- Dále vaříme, dokud se víno neodpaří. Nyní přidáme rajčata a rajčatový protlak.
- Ztlumíme plamen a omáčku necháme pozvolna asi 3 hodiny probublávat.
- Občas ji promícháme a dle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru.
- Vývar doléváme po malých dávkách - nakonec musí být omáčka bez vody.
- Hotovou omáčku dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Špagety uvaříme dle návodu al dente a přidáme je do hotové omáčky.
- Před podáváním posypeme nastrouhaným parmazánem.
Plechovky od rajčat vytřídíme do kovového odpadu, tetrapaky od protlaku a mléka patří prázdné do kontejneru označeného oranžovou samolepkou.

