Tento guláš si svou skvělou chutí získá i zaryté masožravce! Voňavý, sytý a plný lesních hub – perfektní volba pro milovníky vegetariánských jídel i pro ty, kteří chtějí vyzkoušet českou klasiku trochu jinak. Pohankové noky jsou navíc jednoduché na přípravu a bez lepku. Připravte si tento lahodný houbový guláš s pohankovými noky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Tento guláš si svou skvělou chutí získá i zaryté masožravce! Voňavý, sytý a plný lesních hub – perfektní volba pro milovníky vegetariánských jídel i pro ty, kteří chtějí vyzkoušet českou klasiku trochu jinak. Pohankové noky jsou navíc jednoduché na přípravu a bez lepku. Připravte si tento lahodný houbový guláš s pohankovými noky podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
20 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
Guláš
- V hrnci rozehřejeme sádlo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a kmín.
- Cibuli orestujeme do zlatavé barvy. Houby očistíme, nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibuli.
- Společně restujeme, dokud houby lehce nezměknou. Osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku. Poté již jen krátce orestujeme, aby se paprika rozvoněla (dáváme pozor, aby se nespálila).
- Podlijeme vodou, nebo vývarem, a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen, hrnec přiklopíme a asi 30 minut povaříme, aby guláš zhoustl.
- Guláš nakonec dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Přidáme také nasekaný česnek a sušenou majoránku.
- Guláš můžeme nakonec také zaprášit 1-2 lžícemi mouky.
- Guláš podáváme s pohankovými noky.
Noky
- Mouku smícháme se solí a přidáme horkou vodu (o teplotě cca 90 °C).
- Vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme váleček, který nakrájíme na malé kousky.
- Noky vaříme ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou na hladinu.
- Hotové noky scedíme a můžeme je také krátce orestovat na malém množství oleje.
Prázdné obaly od mouky vytřídíme do kontejneru označeného modrou samolepkou na papír – podle druhu obalu. Slupky a odřezky z cibule a česneku patří do bioodpadu.